tjedni program

Pulska premijera dokumentarca "Adio Jugo" Igora Gala u Kinu Valli

| Autor: Vanesa BEGIĆ
(Promo)

(Promo)


U sklopu Doku dana u utorak, 27. veljače u 19 sati u Kinu Valli bit će održana pulska premijera dokumentarca scenarista i redatelja Igora Gala o Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli, u periodu od 1953. do 1991. godine. Naslovljen »1991. Adio Jugo, film, adio Jugoslovenski filmski festival, adio Jugoslavija... vidimo se u sljedećem ratu«, dokumentarac ne govori samo o festivalu.

Kako se navodi u opisu filma, prvenstveno je to prikaz društveno-političkih okolnosti u kojim je festival osnovan. Svjedočenjem glavnih aktera festivala, od njegovog osnivača Marijana Rotara do svih presudnih direktora festivala, filmskih radnika, glumaca, režisera, producenata, propituje se kako je uopće bio moguć festival takvog europskog i svjetskog značaja u vrijeme svog trajanja.

- Od svog osnivanja 1953. godine do nasilnog gašenja 1991. godine, festival oslikava rađanje socijalističke Jugoslavije, njezin razvoj u društveno-političkom, kulturno-obrazovnom i privrednom smislu, kao i njezin raspad, pa time i svoj nestanak ove jedinstvene i neponovljive filmske manifestacije u svjetskim razmjerima. Na filmskoj projekciji bit će i autor Igor Galo, navedeno je u najavi.

U kino tjednu pulske kino kuće, uz premijeru slijede, i novi naslovi poput sportske drame »Utrka za slavu: Audi protiv Lancije« (23. veljače u 21 sat, 24. veljače u 21.10, 25. veljače u 18.20, 26 veljače u 21 sat, 27. veljače u 21.15 sati, 28. veljače u 17 sati) horor komedije »Lisa Frankenstein« (24. veljače u 17, potom 2 6. veljače u 19.10 i 27. veljače u 17 sati) te animirane povijesne drame »Na selu« (24. veljače u 19, 26. veljače u 17 i 28. veljače u 20.50). Program »Razigrano kino« ovog tjedna donosi jedan od najhvaljenijih filmova Wima Wendersa - »Paris, Texas« (23. veljače u 18.20 sati) za koji će uvodnu riječ održati filmska producentica Zdenka Gold.

Antologijsko ostvarenje redatelja Wima Wendersa i scenarista Sama Sheparda iz 1984. »Paris, Texas« neobičan je film ceste o Travisu, čovjeku izgubljenu u vlastitu paklu. Smatran mrtvim četiri godine, pojavljuje se u pustinji na meksičkoj granici, umoran od života i djelomično bez pamćenja. Po njega dolazi njegov brat Walt, kod kojeg živi Travisov sedmogodišnji sin Hunter. Travis i Hunter, u početku potpuni stranci, počinju graditi prijateljstvo i plan kako da pronađu Jane, Hunterovu majku, a Travisovu bivšu ženu, i vrate je kući.

»Utrka za slavu: Audi protiv Lancije« sportska je drama koja prikazuje intenzivnu bitku među dvama automobilskim divovima tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine. To je vrijeme čuvene Grupe B, kada je Audi razvio model Quattro s pogonom na sva četiri kotača i bio je rival kojeg su svi željeli pobijediti. Lancia je, pak, stupila na scenu s modelom 037, nasljednikom legendarnog Stratosa, zadržavajući pritom stražnji pogon.

Horor komedija »Lisa Frankenstein« donosi priču o neshvaćenoj tinejdžerici Lisi Swallows koja tijekom oluje oživljava zgodan leš iz viktorijanskog doba i počinje ga ponovno graditi u muškarca svojih snova pomoću pokvarenog stroja za sunčanje u svojoj garaži.

Animirana povijesna drama »Na selu« zbog svog jedinstvenog spoja slikarstva i filma izazvala je pravu senzaciju. DK Welchman i Hugh Welchman, autorski i bračni par iz Poljske, osmislili su ovaj film koji je najprije snimljen uz pomoć glumaca ispred zelenih ekrana, a nakon toga više od stotinu profesionalnih slikara iz Poljske, Ukrajine, Litve i Srbije svaku su scenu oslikali tehnikom ulja na platnu. Sve je rezultiralo s više od 56 tisuća slika ukomponiranih u maestralno animirano kinematografsko ostvarenje.

U programu za najmlađe ponovno je animirani hit »Patke selice« (23. i 25. veljače u 16.30, 24. veljače u 11, a 25 veljače također i u 11, osim u 16.30 sati) o pačjoj obitelj Mallard.

Iznimno hvaljena i nagrađivana sudska drama »Anatomija pada«, nominirana u pet kategorija za nagradu Oscar, vraća se na program Kina Valli u nedjelju, 25. veljače u 20.20 sati, a u nizu filmova redateljice Sofije Coppola koje Valli prikazuje u veljači na programu je povijesna drama »Opčinjen« (28. veljače u 19).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of