usvojena rezolucija

Eurozastupnici uoči izbora za EP upozorili na rusko uplitanje

| Autor: Hina
Vladimir Putin (Reuters)

Vladimir Putin (Reuters)


Eurozastupnici  su u četvrtak na zadnjoj plenarnoj sjednici uoči europskih izbora rezolucijom upozorili na opasnost ruskog uplitanja sa ciljem potkopavanja demokratskih procesa.

"Vanjsko uplitanje je sustavna prijetnja koju je potrebno odlučno suzbiti", navodi se u rezoluciji usvojenoj s 429 glasova za, 27 protiv i 48 suzdržanih.

"Rusija je i dalje glavno izvorište vanjskog uplitanja i dezinformacija u Europskoj uniji", dodaje se.

Europski je parlament snažno osudio "sve pokušaje, posebno one Ruske Federacije, da ugrozi funkcioniranje europskih demokratskih procesa i naglašava da te taktike ne smiju proći nekažnjeno".

Eurozastupnici ističu i da je Rusija "sustavno održavala kontakte s krajnje desnim i krajnje lijevim strankama".

U tom su kontekstu navedeni kontakti članova Alternative za Njemačku (AfD), francuskog Nacionalnog okupljanja, Slobodarske stranke Austrije (FPO) i drugih stranaka s Moskvom, dok je navedeno da vladajuća mađarska stranka Fidesz širi teze Kremlja

Posebno je istaknuto da je nedavna istraga belgijskih i čeških tajnih službi pokazala da je Moskva platila određenim europarlamentarcima za promicanje ruske propagande.

Izbori za Europski parlament održavaju se od 6. do 9. lipnja, a eurozastupnici pozdravili su odluku belgijskog predsjedništva o osnivanju privremene radne skupine za krizne situacije s ciljem suzbijanja ruskog uplitanja u europske izbore.

"Sva nacionalna tijela i tijela EU-a moraju pojačati svoje napore u borbi protiv vanjskog upletanja kako bi se osigurao puni integritet" izbora za Europski parlament, navodi se u rezoluciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini