AKO ŽUPAN VALTER FLEGO ODE U BRUXELLES...

Boris Miletić preuzima Županiju, Robert Cvek ili Elena Puh Belci Grad Pulu?

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Jedan u Bruxelles, drugi s Foruma u Flanatičku? - Boris Miletić i Valter Flego (Dejan ŠTIFANIĆ)

Jedan u Bruxelles, drugi s Foruma u Flanatičku? - Boris Miletić i Valter Flego (Dejan ŠTIFANIĆ)


Dvije su opcije u slučaju odlaska Flege u Bruxelles: ili izvanredni izbori za župana, ili nastavak vladavine IDS-a s jednim od sadašnjih zamjenika kao novim čelnikom Istarske županije

 

Hoće li istarski birači na izvanredne lokalne izbore u slučaju ulaska župana Valtera Flege u Europski parlament? Pitanje je to koje se sve češće postavlja približavanjem izborne nedjelje 26. svibnja. Dvije su opcije: ili izvanredni izbori za župana, ili nastavak vladavine IDS-a s jednim od sadašnjih zamjenika kao novim čelnikom Istarske županije.

U političkim krugovima već se slažu kombinacije tko bi se iz IDS-a mogao kandidirati na izborima za istarskog župana. Ode li Flego u Bruxelles, za župana bi mogao biti kandidiran prvi čovjek stranke i gradonačelnik Pule Boris Miletić. Pulu bi, po sili zakona i bez izlaska na birališta, vodili dogradonačelnik Robert Cvek ili dogradonačelnica Elena Puh Belci. Po tim bi se kuloarskim pričama izbori za župana izazvali ostavkom Valtera Flege uoči izbora za Europski parlament.

U IDS-u, pak, neslužbeno saznajemo, tvrde da neće biti izvanrednih izbora.

"Pobijedi li Flego na europskim izborima, što očekujemo, novi istarski župan birat će se po zakonskoj proceduri i bez novih izbora. To će postati jedan od izabranih zamjenika - Sandra Ćakić Kuhar ili Fabrizio Radin - i oko toga nema nikakvih dvojbi", poručuju iz IDS-a, ali neslužbeno. Službeno, komentara još nema jer su u kampanji i ne žele gubiti vrijeme na "što bi bilo, kad bi bilo" komentare.

Lex Komadina

Prema tumačenju Državnog izbornog povjerenstva, na koje se IDS poziva, novim zastupnicima mandat započinje danom konstituiranja Europskog parlamenta, te na taj dan prestaje mandat županima, gradonačelnicima ili općinskim načelnicima izabere li ih se u to predstavničko tijelo. Konstituirajuća sjednica novog saziva Europskog parlamenta održat će se krajem lipnja ili početkom srpnja, što znači kako do novih lokalnih izbora u Hrvatskoj preostaje manje od dvije godine, pa se za te funkcije neće raspisivati prijevremeni izbori.

Naime, prema "Lexu Komadina", odnosno izmjenama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi iz prosinca 2011. godine, u slučaju kad načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestane najkasnije dvije godine prije održavanja redovitih lokalnih izbora, a izabran je za saborskog zastupnika, što je nespojiva dužnosti, u toj jedinici lokalne ili regionalne samouprave ne bi se raspisivali prijevremeni lokalnih izbori. Dužnost načelnika, gradonačelnika ili župana do redovitih izbora obnašao bi zamjenik.

Primjena tih zakonskih odredbi i za europske izbore znači da se u Istarskoj županiji, prođe li Flego do Bruxellesa i Strasbourga, ne bi raspisivali izbori jer će do narednih lokalnih izbora ostati manje od dvije godine.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini