Pulski učenici znanjem njemačkog jezika spremni za europsko tržište rada

USPJEŠNO POUČAVANJE KAO SVAKODNEVNI IZAZOV:

Pulski učenici znanjem njemačkog jezika spremni za europsko tržište rada

0
Marina Bojanić i Vesna Pavletić

Za nastavu njemačkog jezika u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu može se reći da je sve samo ne staromodna i dosadna. Za to se brinu nastavnice njemačkog jezika Marina Bojanić i Vesna Pavletić, obje u zvanju savjetnice, koje svojim učenicima nude raznovrsne metode i materijale za učenje njemačkog jezika.

Treffi uvršten i u udžbenike

- Kroz dopisni studij Sveučilišta u Kasselu uz suradnju s Goethe-Institutom dodatno sam se educirala za rad u nastavi, a svoja iskustva i inovativne projekte u nastavi uvijek rado dijelim s kolegama objavom članaka u stručnim časopisima i održavanjem radionica u Hrvatskoj i inozemstvu, rekla nam je profesorica Bojanić.

Projekt "Njemački jezik u mojem zanimanju" Europska komisija nagradila je, kažu, Europskom oznakom jezika kao originalni inovativni projekt za učenje stranog jezika.

- Interkulturalni projekt "Treffi na putu" kojeg smo inicirale još 2011. godine omogućio je učenicima njemačkog jezika s raznih kontinenata da se upoznaju i povežu. Taj je projekt, kao primjer multimedijalnog mini-projekta u nastavi, uvršten u udžbenik serije "Podučavati njemački jezik", a to djelo kao metodički udžbenik koriste nastavnici njemačkog jezika širom svijeta, kaže nadalje Bojanić.

Desetljeće članstva u svjetskom projektu "Škole: partneri budućnosti" donijelo je velike promjene u školsku svakodnevicu. Mogućnost polaganja međunarodno priznatih jezičnih ispita Goethe-Instituta izmijenila je sam nastavni proces jer je zbog specifičnog načina vanjske evaluacije nastava prilagođena kako bi se učenici pripremili za uspješno polaganje tih međunarodno priznatih ispita u poznavanju njemačkog jezika. Nastavnice su također licencirane ispitivačice Goethe-Instituta za ispite koji se na jednak način provode u cijelom svijetu, a ponosnim vlasnicima jezičnih diploma pružaju brojne prednosti u daljnjem obrazovanju i na tržištu rada.

Učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu mogu također uživati u brojnim radionicama na njemačkom jeziku u školi, u stipendijama za međunarodne kampove u SR Njemačkoj i drugim zemljama, ali i u bogatim donacijama učila Goethe-Instituta koja pomažu da nastava njemačkog jezika ostaje uvijek svježa i inovativna.

- Stalna stručna metodička usavršavanja u kombinaciji s tehničkim i metodičkim sredstvima i pomagalima koje imamo na raspolaganju u multimedijalnom prostoru SR Njemačke, popularnom Treffpunktu, pomažu da nastava bude uvijek zanimljiva i učenicima, ali i nama. S veseljem dolazimo na naša radna mjesta i uživamo u svakom danu. Rad s mladim motiviranim ljudima najljepša je nagrada za naš trud i veliki je privilegij kojeg svakako znamo cijeniti, kazala nam je profesorica Vesna Pavletić.

Gostovanje njemačkih studentica

- Svijet oko nas mijenja se velikom brzinom i važno je da škola pokuša pratiti taj razvoj. Učenike moramo osposobiti za cjeloživotno i samostalno učenje, jer to je ono što ih očekuje u 21. stoljeću. Ekrani su mladim ljudima privlačni i čine važan dio njihove svakodnevice. Tu činjenicu trebamo iskoristiti i uključiti modernu tehnologiju u učenje. Na taj način učenici usavršavaju svoje jezične vještine, uče njemački jezik, ali i usvajaju vještine koje će im biti potrebne u daljnjem školovanju i na tržištu rada, veli Bojanić.

Pomoću tih uređaja učenici i nastavnice direktno iz učionice mogu biti u kontaktu s cijelim svijetom. Budući da su e-udžbenici sve dostupniji, tableti omogućavaju korištenje raznih alata prilagođenih nastavnom planu i programu.

Medijska pismenost također je dio nastave njemačkog jezika, tako da su i originalni filmovi na njemačkom jeziku sastavni dio nastavnog plana i programa. Vrlo su vrijedan materijal za vježbanje slušanja s razumijevanjem, a širok raspon tema daje dosta prostora za razgovore nakon gledanja filma.

Uskoro počinje novi projekt "Didaktika bez granica" u sklopu kojeg će studentice nastavničkog studija sa Sveučilišta u Bielefeldu svoju obveznu stručnu praksu odraditi upravo u pulskoj Školi za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. To je najnovija u nizu suradnji s njemačkim školama i sveučilištima, a bit će to prilika za učenje i razmjenu iskustava, kako za studentice i učenike, tako i za nastavnice koje su stalno u potrazi za novim idejama kako bi svoj rad i dalje usavršavale i unaprjeđivale. (Vanesa BEGIĆ)