sin poznatog odvjetnika

Poznat identitet mladića kojeg su brutalno prebili zaštitari swingerskog kluba u Rovinju

| Autor: Glas Istre
(Snimio Duško Marušić Čiči / Pixsell)

(Snimio Duško Marušić Čiči / Pixsell)


Dobro znani odvjetnik Miroslav Plišo obratio se otvorenim pismom državnoj odvjetnici Zlati Hrvoj Šipek nakon brutalnog premlaćivanja njegovog sina ispred swingerskog kluba Anaconda u Rovinju. 

Muškarca (30) osmorka je u subotu oko 1.30 sati napala ispred kluba te su ga teško ozlijedili i ukrali mu nakit i skupocjeni sat Rolex, vrijedan 15 tisuća eura. Jedan od počinitelja mu je, navodi policija, fotografirao osobnu kako bi ga zastrašili da napad ne prijavi. Prijetili su i djevojci (24) te mladiću (26) koji su bili u društvu s njim.

Policija je isti dan privela osumnjičene te ih predala pritvorskom nadzorniku, ali Plišo u otvorenom pismu navodi da su pušteni na slobodu uz mjere opreza.

Otvoreno pismo Miroslava Pliše prenosimo u cijelosti:

- Poštovana gospođo Zlata Hrvoj-Šipek, Glavna državna odvjetnice,

Javljam vam se kao otac Brune Pliše (nominativ: PLIŠO) koji je zajedno sa svojih nekoliko prijatelja u noći sa petka na subotu (1/2 rujna) brutalno premlaćen bez ikakvog povoda od 8 osoba, utreniranih i nabildanih nasilnika, odjevenih u crne majice s natpisom staff (a u stvari ilegalnih redara) ispred kluba Anaconda u Rovinju, gdje je zadobio teške tjelesne povrede (granično pokušaj ubojstva) i mnoštvo lakih tjelesnih ozljede i kojom prilikom mu je nasilno otuđen skupocjeni sat i nakit, a 3 njegove prijateljice i jedan prijatelj koji su mu stali u obranu zadobili su lakše tjelesne ozljede, te jedna osoba – vozačica taksija koja je također priskočila u pomoć zadobila je lake tjelesne ozljede. Cijeli napad bio je popraćen vrijeđanjima i prijetnjama smrću, a dan poslije dvojica od osam spomenutih osoba su presrele vozačicu taksija i pokazujući joj pištolj zaprijetile da će stradati ako bude svjedočila ili prijavljivala događaj.

Cijeli slučaj je prijavljen policijskoj postaji Rovinj koja je dan kasnije, dakle u subotu 02.09.2023. iza 21 sati zajedno s interventnom policijom izvršila hapšenje 8 osoba, pri čemu je jedna od njih izvadila pištolj za koji nije imala dozvolu i time se opirala uhićenju i ugrozila službenu osobu (ili osobe) u obavljanju dužnosti. Cijelom pripremom i akcijom rukovodio je Vlado Ščur, zamjenik ŽDO Pula, koji je bio upoznat sa svim, rukovodio cijelom operacijom, pomogao u sastavu kaznene prijave (kvalifikacije), rukovodio postupkom uhićenja, dokaznim radnjama i ishodio nalog za pretres stanova i osoba sudionika događaja, kojom prilikom su između ostalog zaplijenjeni pištolj, mobiteli i kartice s snimkama nadzornih kamera. Napadači su propraćeni pritvorskom nadzorniku u nedjelju navečer (03.09.2023.) i dan poslije su saslušani pred imenovanom zamjenikom, te istog dana temeljem odluke istog imenovanog zamjenika im nije određen istražni zatvor uz obrazloženje da postoje svi elementi da se odredi pritvor, ali da će mjere opreza, pazite: zabrana prilaska na 50 metara i obaveza javljanja svakih 14 dana, postići istu svrhu, a to je da neće ponoviti djelo i utjecati na svjedoke. Ali je u dostavnoj naredbi, jasno obznanio adrese žrtava, kao da govori nasilnicima, eto sada znate i gdje stanuju.

Neovisno o tome što nije jasno zašto su osobe uopće privođene ako su puštene, zašto su puštene kada ima elemenata za istražni zatvor, pa ne samo radi toga što su prebili mog sina, nego barem radi toga što su izvukli pištolj na službenu osobu, zašto nisu prikupljeni svi dokazi pa onda donesena odluka, a za to vrijeme se osiguralo njihovo zadržavanje, ali neovisnoj o diskrecionoj odluci i pravu zamjenika da tako odluči, imamo jednu vrlo jednostavnu situaciju, da je policija pod dirigentskom palicom zamjenika Vlade Šćura obavila gomilu skupih i teških radnji u kratkom vremenu da se prikupe dokazi, a nasilnici su pušteni kada svi dokazi nisu prikupljeni, da su nasilnici na slobodi i samo je pitanje dana kada će nastaviti sa svojim djelovanjem ili ponoviti djelo (sad imaju i adrese žrtava), da bi se i ja i moja obitelj i još najmanje 4 obitelji osjećali nesigurno, i da se šalje jako loša poruka: oštećeni u bolnicu, nasilnici na slobodu. I finalno, nije li uloga zamjenika Ščura malo kontradiktorna s obzirom na njegovu ulogu i njegovu konačnu odluku?

Moje je pitanje za koga radi zamjenik ŠĆUR kojeg mi svi plaćamo iz poreza, za razliku od nasilnika koji porez ne plaćaju, da li za nasilnike da se osjećaju ugodno, a žrtve da žive u strahu ili imam neku drugu ulogu?? Uz to pogledajte tko su nasilnici, nezaposlene osobe, koje se bave zaštitarskim poslom bez licence, kojima je imovina pod hipotekom, koje su dužne bankama i državi, i koje svojim ponašanjem ne služe za primjer, a koje se bave poslom koji je granično prostitucija, koja još uvijek nije legalna u RH. Da li je cilj da se ovakve osobe potiče ili da ih se sprečava u njihovom postupanju? Ozbiljnim pristupom ovim osobama i njihovom „liku i djelu“, vrlo brzo bi se utvrdilo puno toga što bi vas (DORH) svakako trebalo zanimati kao „čuvara pravnog poretka“. Ovo do sada ne pokazuje ozbiljan pristup, dapače.

Čini se da je ovaj događaj vašoj pažnji promakao, makar nije smjelo promaći, kao što nije smjelo promaći pažnji Županijskog državnog odvjetnika u Puli, i da ćete vi kao osoba zadužena za sprečavanje ovakvih pojava poduzeti dodatne radnje da se ovo što se dogodilo, bez odlaganja ispravi. Zamislite samo da situacija eskalira i ponovo se dogodi nešto ovim žrtvama ili drugima, tko će biti odgovoran, razmislite o tome kao Glavna državna odvjetnica i majka. U privitku vam dostavljam odluku zamjenika Ščura pa vas molim da pročitate taj uradak, ja sam to učinio 10 puta do sada, posebno obratite pozornost na zadnju stranicu, gdje se stječe dojam da je netko dopisao dio o mjerama opreza. Ali na žalost nije.

Jedna od stvari koja me dodatno brine je, da dokazna sredstva koja su zaplijenjena ne nestanu, jer je zamjenik ŠĆUR već imao slučaj kada je prije nekoliko godina „zaboravio“ na spis koji je RH koštao ni manje ni više nego 22 milijuna kuna, što je više nego 2.000 prosječnih bruto plaća u Hrvatskoj za što je zaradio, slikovito rečeno, ukor razrednika. Bilo bi jako nezgodno da se „zaboravnom Vladeku“ to ponovo dogodi, a nitko ne može isključiti da je to moguće.

Kako smatram da ovaj slučaj prelazi granice pojedinačnog nasilja prema mom sinu i ostalim spomenutim nevinim osobama, i predstavlja eklatantan primjer pogrešnog postupanja DORH-a odnosno zamjenika ŠČURA, zato ovo pismo upućujem svima kojih se tiče, svima koji su zaduženi za javni poredak i kojima je u interesu da on funkcionira, uključivo i medijima. Napominjem da sam pokušao izravnim pristupom DORH-u postići da se ova pogreška ispravi, ali bez uspjeha.

Vjerujem da još uvijek ima vremena i prostora da se pogreška ispravi, nitko nije bezgrešan, svako napravi pogrešku, ozbiljni ljudi ju primijete, prepoznaju, prihvate savjet, priznaju (možda), ali svakako isprave pogrešku, nadam se da i vi spadate u tu kategoriju. Jer nekada štetu nije moguće popraviti, vjerujem da ovdje još ima vremena i prostora, da li ima želje to će se brzo pokazati.

Na kraju, ali ne manje važno, ovim pismom ne otvaram diskusiju s vama, niti inzistiram na vašem odgovoru, nego samo želim da kvalificirano budete upoznati s događajima i postupite kako treba. Mi svi koji ovaj slučaj pratimo odmah ćemo prepoznati rezultate vašeg djelovanja i odmah ćemo primijetiti i shvatiti kako vi razmišljate i radite, navodi u  otvorenom pismu Miroslav Plišo.

Priopćenje policije o cijelom slučaju

Rovinjska je policija provela kriminalističko istraživanje nad osam osoba zbog sumnje da su počinili kaznena djela razbojništvo, teška tjelesna ozljeda i prijetnja. Za počinjenje navedenih kaznenih djela sumnjiče se 56-godišnjak, 45-godišnjak, 44-godišnjak, 40-godišnjakinja, 38-godišnjak, dvojica 36-godišnjaka i 23-godišnjak. Dvojicu od njih sumnjiči se i za kazneno djelo teška tjelesna ozljeda u pokušaju, a jednog i za kazneno djelo prisila prema službenoj osobi u pokušaju.

Tereti ih se da su 2. rujna oko 1.30 sati ispred ugostiteljskog objekta na Cesti na Valaltu fizički napali 30-godišnjeg muškarca. Udarali su ga rukama i nogama, prijetili mu smrću te su mu oduzeli ručni sat i dva lančića, čime su ga oštetili za više tisuća eura. Muškarac je u događaju teško ozlijeđen, a kako bi ga zastrašili da događaj ne prijavljuje policiji, jedan od počinitelja fotografirao mu je osobnu iskaznicu.
 
Osim što su prijetili smrću 30-godišnjaku, osumnjičenici su prijetnje smrću uputili i 24-godišnjakinji i 26-godišnjaku koji su bili s njim u društvu.

Napad na muškarca primijetila je 56-godišnjakinja koja je pokušala spriječiti počinitelje u daljnjem napadu, no dvojica muškaraca u dobi od 45 i 44 godine tada su napali i nju, pri čemu su je lakše ozlijedili tako da ih se sumnjiči i za kazneno djelo teške tjelesna ozljeda u pokušaju.  

Policijski službenici su istog dana u večernjim satima uhitili sve osumnjičene osobe, a prilikom policijskog postupanja 44-godišnjak je pokušao spriječiti policijskog službenika u obavljaju službene radnje te je iz pojasa hlača pokušao izvući pištolj, za koji nema dozvolu. U tome su ga spriječili policijski službenici i uporabili nad njim sredstva prisile.

Osumnjičeni su po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 3. rujna u večernjim satima, privedeni u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom