PULA UGOSTILA NAJBOLJE MLADE MATEMATIČARE HRVATSKE

Matematičko znanje odmjerilo 676 učenika u 169 ekipa


Festival matematike, u organizaciji Matematičkog društva "Istra", i ove je godine okupio brojne učenike osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske. Entuzijazam učenika, učitelja, nastavnika i organizatora na samom kraju školske godine, prepune dvorane hotela, matematički žamor 900 matematičara, samo je mali dio atmosfere festivala, prenio nam je Robert Gortan u ime organizatora.

Natjecalo se 70 škola

Hotel Park Plaza Histria bio je ispunjen mladima iz čak 70 osnovnih i srednjih škola iz cijele Istre, Rijeke, Opatije, Crikvenice, Lošinja, Kostrene, Čabra, Karlovca, Zagreba, Dugog Sela, Svete Nedelje, Bjelovara, Požege, Virovitice, Krapine i Osijeka. Uz više od 150 mentora, dvadesetak profesora organizatora i studentica u Histriji se okupilo čak 900 zaljubljenika u matematiku.

Kroz jednodnevno druženje velikih i malih matematičara održalo se ekipno natjecanje "Ekipa za5+" za učenike osnovnih škola u kategorijama PIKO, MIKRO i MEGA te učenike srednjih škola u kategoriji GAMA. Usporedno se održala smotra istraživačkih radova, malih znanstvenih projekata pod nazivom "Matematika+".

U ekipnom natjecanju sudjelovalo je 169 ekipa, odnosno 676 učenika - 30 ekipa iz kategorije PIKO (učenici 3. i 4.razreda osnovne škole), 50 ekipa kategorije MIKRO (učenici do 5. i 6. razreda OŠ), 41 ekipa u kategoriji MEGA (učenici 7. i 8. razreda) i 48 ekipa u kategoriji GIGA (srednjoškolci). Kad je otkucala posljednja sekunda natjecanja vrijedni organizatori krenuli su u ispravljanje, a smotra istraživačkih radova još je oduševljavala prisutne kreativnošću radova - od prezentacija, izuzetnih izvješća, projektnih dnevnika, plakata, displeja, maketa, kostima do javnog govora četrnaest timova.

Prezentacija matematičkih projekata

U kategoriji osnovnih škola učenici su prikazali slijedeće projekte - "Ričina" OŠ Čavle, "Grota do grote - kažun" OŠ dr. Mate Demarina iz Medulina - Područnog odjela Banjole, "DvorsKA slagalica" OŠ Grabrik iz Karlovca. Zatim projekt "Praćenje stanja morskog ekosustava u uvali Svežanj u Kostreni "OŠ Kostrena, "Prvi let" OŠ Šijana, "Šetnja s dinosaurima" OŠ Tar - Vabriga, projekt "Istra regija maslinarstva - mali maslimatičari" OŠ Veruda. Projekt "Kišna Rijeka" predstavili su učenici OŠ Turnić, a svoje projekte predstavili su i učenici Osnovne škole Vidikovac - "Becimat" i "Uokolo pulskog Kaštela".

U kategoriji srednjih škola svoje su projekte predstavili učenici Srednje škole Krapina - projekt "Matematički vodič po Kra?ni", zatim "Hendrixov most" Škola za grafiku, dizajn i medijsku produkciju iz Zagreba, "Bučomatika" učenici Gimnazije Požega, dok su pulski ekonomisti predstavili projekt "Zeleni puteljci Pule". Govoreći o ovim matematičkim projektima učenici su kazali kako im je bilo jako zanimljivo istraživati za projekte, naučili su mnogo toga, pritom su se družili i zabavili te ono najvažnije - otkrivali matematiku, a neki je još više zavoljeli.

Odlični Puljani i Porečani

Što se tiče rezultata ekipnog natjecanja za osnovne škole - u kategorija PIKO        prvi su učenici OŠ Poreč, drugi OŠ Matka Laginje iz Zagreba, a treći učenici OŠ Kostrena. U kategoriji mikro prva je ekipa MAT-a - obrta za poduku Zagreb, drugi učenici OŠ Grabrik iz Karlovca, a treći OŠ Špansko Oranice iz Zagreba. U kategoriji MEGA prva je bila ekipa OŠ Vladimira Deščak iz Svete Nedjelje, drugi učenici OŠ Špansko Oranice iz Zagreba, a treći polaznici Centra za izvrsnost iz Krapine.

U kategoriji srednjih škola prvo su mjesto osvojili učenici riječke gimnazije Andrije Mohorovičića, drugi su polaznici Centra izvrsnosti iz Krapine, a treća je zagrebačka gimnazija Lucijana Vranjanina. Najbolje istarske ekipe su one iz OŠ Poreč u kategoriji PIKO, OŠ Poreč u kategoriji MIKRO, OŠ Veli Vrh Pula u kategoriji MEGA te SŠ Mate Blažine iz Labina u kategoriji GIGA.

Organizatori su se zahvalili sponzorima Gradu Puli, Turističkoj zajednici Grada Pule, Zajednici tehničke kulture, izdavačkim kućama Školska knjiga, Profil, Alfa, poduzeću Arenaturist i Hrvatskom matematičkom društvu. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of