PIŠE: JASNA ORLIĆ

Nije dovoljno samo izgraditi apartmane


Smještaj kod domaćina hit je u 2018. godini, izvijestila je nedavno na skupu za iznajmljivače predstavnica iz hrvatskog ureda Booking.coma. Vikend putovanja sve su popularnija. Turisti prate prognozu vremena, pa rezervacije nerijetko stižu u četvrtak za predstojeći vikend. Booking.com bilježi 47 posto putnika više nego lani. Oko 43 posto putnika putovat će bliže kući, a ne na daleka odredišta. Mnogi od njih, procjene su oko 34 posto, posjetit će odredište u kojem su bili u djetinjstvu, 56 posto odlazi na odmor koji uključuje zdravstvene dobrobiti. Čak 64 posto turista želi probati lokalne specijalitete i običaje. Cijene interakciju s domaćinima. Prema ocjenama gostiju Hrvatska je dobila prosječnu ocjenu 9,0 od 10.

Koliko god puno turista dolazi u Istru, izgleda da može još više, jer nevjerojatno buja broj apartmana i kuća za odmor. Na koncu se gotovo svi smještajni kapaciteti popune, barem ona dva-tri mjeseca u špici sezone. Dokle će to rasti, pitamo se u čudu. Kako će ovoljetno povećanje broja ljudi utjecati na prenapregnutu infrastrukturu, osjetit ćemo ovog ljeta.

Primjerice, jedno od težih pitanja za domaćine je na koju plažu uputiti goste, a da pritom imaju dovoljno prostora na koji će postaviti svoju ležaljku ili ručnik. O mjestu s malo hlada, tuševima, beach barom ili uređenim prilazom u more mogu sanjati tek rijetki. Najmanje oni gosti koji ljetuju u Puli. Koliko god da je razvedena, pulska obala još je uvijek premala da sva sila turista koristi svoj komadić plaže makar i one neuređene.

U isto vrijeme još uvijek postoji siva zona, Muzil, na čijim se plažama sunčaju samo gušterice i galebovi. Duž cijele pulske obale tuševi se mogu vrlo lako nabrojati na prste, premda su tuševi i uređene plaće u drugim istarskim mjestima standard koji se gotovo podrazumijeva. Pitanje cijene vode rješavaju ubacivanjem kovanica.

Poznato je da turisti vole autentičnu gastronomiju. Pitanje je kamo poslati gosta da proba jelo istarske kuhinje ili dobru ribu, a da ne moraju platiti basnoslovni iznos ili čekati danima na stol? Kamo ih poslati a da im ne serviraju patagonijske lignje pržene u starom ulju? Sezonskih prčvarnica ima na svakom koraku, ali takvo "zadovoljstvo" ne bih poželjela svojim ni tuđim gostima.

Gdje ih poslati na rekreativne sadržaje ili one koje pridonose zdravlju? Ne daj bože da se ozlijede? Za svagda će im ostati u sjećanju avantura iz pulske bolnice. Kako da ih uputim na lokalni autobus? Kako im objasniti gdje vozi koja linija? Mapa Pulaprometovih linija ispisana je samo na hrvatskom jeziku (!), a toliko je nepregledna da se i domaćini teško s njom snalaze. Sve je više turista koji žele koristiti bus jer dolaze avionom, a posebice će Englezi teško unajmiti rent-a-car iz razumljivog nesnalaženja vožnje desnom stranom.

Ukratko, bujanje broja noćenja i dolazaka turista, kao i broja novih apartmana, u velikoj je disproporciji s cjelokupnom popratnom infrastrukturnom ponudom s kojom dočekujemo goste. A, kao, živimo od turizma.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini