U LABINU ODRŽAN 2. FESTIVAL ZAVIČAJNOSTI SREDNJIH ŠKOLA ISTRE

Uz izgradnju zavičajnog identiteta prepoznaju se nadareni učenici


U dvorani Sportskog centra Franko Mileta u Labinu danas je otvoren 2. Festival zavičajnosti za srednje škole Isatrske županije. Domaćin je bila Srednja škola Mate Blažina iz Labina a nazočne učenike i profesore iz istarskih srednjih škola pozdravili su u ime domaćina ravnatelj labinske škole prof. Čedomir Ružić i labinska dogradonačelnica Federika Mohorović Čekada koja je i otvorila festival.

- Ovaj je događaj posvećen implementaciji zavičajne nastave u osnovnim i srednjim školama istarske županije nakon što je prije četiri godine osnovana jedna radna skupina koja je imala zadaću da tu implementaciju izvede. Prošle godine je prva smotra održana u Pazinu a evo drugom izdanju festivala smo mi domaćini. Imamo sve uvjete da se gotovo sve srednje škole predstave svojim jednogodišnjim radom na tom projektu, rekao je prof. Čedomir Ružić.

Nakon otvaranja na štandovima i prezentacijama predstavljeno je sve što je učinjeno na projektima. Sudjelovalo je 19 srednjih škola iz Istre kojima je istarska županija pomogla sa po 10 tisuća kuna. Gospodarska škola Buje predstavila je zavičajni projekt Bujština u poslijeratnom razdoblju, Srednja škola Buzet Rošćinu i humšćinu, Labinska Srednja škola Mate Blažina Ki spi, ribi ne ji, Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Modernizaciju i razvoj grada Pule, TŠS-SMSI Rovinj, rovinjsku floru i faunu, Ekonomska škola Pula Isatrske grafite, TŠS-SMSI Leonadrdo da Vinci iz Buja otkrića Bujštine, Škola za odgoj i obrazovanje Istarske kolore, Pazinski kolegij. Klasična gimnazija s pravom javnosti Zavičaj duha-nadnaravna Istra, TSŠ-SMSI Sante Alighieri Pula Meteo, Onde, Homo160 g. A.Mohorovičića, SŠ mate Balote Poreč od Nazaria Saura so Tita- povijest promjene nazivlja porečkih ulica, Medicinaska škola Pula Primjenu ljekovitog bilja u Istri, Industrijsko obrtnička škola pula Izradu suvenira mini kažuna, SŠ Zvane Črnja Rovinj Početke rovinjskog turizma, TUŠ A. Štifanića Poreč Ljubav ribara, Gimnatija i strukovna škola Jurja Dobrila Pazin Kapetanovu pobjedu - Kapetan Lazarić i pobjedu nad francuzima 1813., Strukovna škola Pula Sto godina od završetka prvog svjetskog rata u Istri te Srednja škola Vladimir Gortan iz Buja projekt Idemo na ples - zabava mladića na Bujštini 60-tih i 70-tih godina prošlog stoljeća.

Dubravka Ujčić Lukšić, profesorica Srednje škole iz Buzeta o njihovom projektu kaže: " Na neki način obradili smo četiri točke, glagoljaštvo, izrada freski, upoznali smo se za glazbenom i željezničarskom tradicijom Roča i razlikovni riječnik Humskog i Ročkog idioma".

Vladimir Torbica, pročelnik županijskog odjela za kulturu istaknuo je važnost ne samo ovog projekta već zavičajne nastave u cjelini što je jedan od prioriteta Istarske županije.

- "Smatramo da u vrijeme globalizacije moramo sačuvati neke naše izvorne, lokalne vrijednosti. Svake godine se uključuje sve više naših osnovnih i srednjih škola pa i predškolskih ustanova. Ove godine smo dosegli veliki broj škola koji još nije rekordan ali oni sigurno predstavljaju iznimno zanimljive projekte. Takva aktivnost učenika, njihovo istraživanje je jednako važno kao i samo zavičajnost jer realno imamo dva cilja, gradnja tog nekakvog zavičajnog i regionalnog identiteta a drugi je profiliranje onih najkvalitetniji i nadarenih učenika na društvenom i prirodnom području. Na ovaj način se mogu uočiti i identificirati koji su ti nadareni učenici kako bi im onda posvetili puno veću pozornost", rekao je Torbica.

Koordinatorica cijelog projekta na razini istarske županije i voditeljica radne skupine za zavičajnu nastavu bila je Dijana Muškardin, profesorica povijesti i hrvatskog jezika u labinskoj srednjoj školi.

- Sve su teme iz zavičaja, svaka tema je imala istraživački i terenski rad i na tu temu su onda međupredmetno korelirali unutar svake škole i školskog kurikulum a onako kako su zamislili. U šestom mjesecu su se škole javile na natječaj i to talijanske i hrvatske srednje škole u Istri. Teme su vrlo različite, od običaja, povijesti, glazbe, biljaka, zanimljivih ljudi pojedinog kraja, tema iz svakodnevnog života itd. Mi već djelujemo četiri godine, najprije smo napravili priručnik s tehničkim uvjetima i prijedlozima tema kako bi ta zavičajna nastava uopće saživjela i ušla u školski kurikulum i nakon cjelogišnjeg rada ovo je završi dio na kojem su učenici svoje projekte predstavili na štandovima i kroz petminutnu projekciju, rekla je Muškardi. U sklopu festivala održan je i prigodan kulturno-zabavni program. (Branko BIOČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom