LIŽNJAN

VIDEO / REPORTERI GLASA ISTRE NA GRADILIŠTU LUKSUZNOG TURISTIČKOG NASELJA: Gradi se turistički resort u uvali Kuje, ovo je najveća investicija ikad na samom jugu Istre

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ


Kašnjenja s radovima su zanemariva uzevši u obzir način gradnje i namjenu prostora. Do konca godine ćemo okončati grube radove. U idućoj godini ćemo finiširati građevinski dio i krećemo s instalacijama. Do konca iduće godine će biti sagrađeni bazeni, recepcija, restorani i igraonice te ostali popratni sadržaji. U 2022. godini planiramo urediti interijer i dat ćemo sve od sebe da otvorimo za sezonu barem hotel. No, kako sada stvari stoje najizglednije je da će cijeli kompleks biti otvoren za sezonu 2023., kaže investitor Sergio Dalle Nogare

- Zbog epidemije COVID-19 u blagom smo zakašnjenju s izvođenjem radova, no to je za ovaj turistički kompleks zaista zanemarivo. Sve u svemu radovi idu prema zacrtanom planu, glavna je misao talijanskog investitora, prvog čovjeka i vlasnika Marine Ibacom Sergia Dalle Nogare koji gradi turistički kompleks u turističkoj zoni Kuje 2 u Ližnjanu.

Podsjetimo, na toj lokaciji u uvali Kuje, sa sjeverne strane, Marina Ibacom gradi turistički kompleks s hotelom i apartmanima na površini od 20 tisuća četvornih metara. Površina građevinske parcele je tri hektara, a zemljište je u stopostotnom vlasništvu investitora. Marina Ibacom u izgradnju svega toga planira utrošiti otprilike 30 milijuna eura.

Bazeni do konca iduće godine

Za našeg posjeta gradilištu, razgovarali smo s investitorom Sergiom Dalle Nogare te s voditeljem gradilišta Hrvojem Hunjadijem iz tvrtke Međimurje graditeljstvo. Oni kažu da će do konca godine biti dovršena prva faza građevinskih radova.

- Kašnjenja s radovima su zanemariva uzevši u obzir način gradnje i namjenu prostora. Do konca godine ćemo okončati grube radove. U idućoj godini ćemo finiširati građevinski dio i krećemo s instalacijama. Do konca iduće godine bit će sagrađeni bazenski kompleks, recepcija, restorani i igraonice te ostala popratna infrastruktura. U 2022. godini planiramo urediti interijer i dat ćemo sve od sebe da otvorimo za sezonu, barem hotel. No, kako sada stvari stoje najizglednije je da će cijeli kompleks biti otvoren za sezonu 2023., kaže Dalle Nogare.

Sergio Dalle Nogare (Milivoj MIJOŠEK)

Da se radi o vrlo bitnoj, ako ne i najbitnijoj investiciji u ranijoj povijesti općine Ližnjan, potvrđuje nam načelnik Općine Marko Ravnić.

- Naši mještani su svjesni da će gradnja hotela sa sobom donijeti puno pozitivnih pomaka u vidu povećanja vrijednosti zemljišta, cijene smještaja privatnih iznajmljivača, uređenje šetnice i plaže kao i mogućnost zapošljavanja, a općini konkretno povećanje proračunskih prihoda. Kada hotel bude stavljen u funkciju, prihodi od boravišne pristojbe i komunalne naknade također će znatno povećati naš proračun, kaže Ravnić.

Općina Ližnjan je u posljednje četiri godine pokrenula brojne projekte poput gradnje novog vrtića, rekonstrukciju svih škola, gradnju novih prometnica, projektiranje kanalizacije, uređenje plaže i komunalne lučice.

- Imamo namjeru nastaviti tim smjerom. Riječ je veoma velikim investicijama, a realizacija tih projekata uvelike ovisi o realizaciji navedenih investicija u turizmu koje će biti financijska injekcija pokrivanja troškova, izjavio je načelnik Ravnić.

Nova prometnica i šetnica do mora

Osim novog turističkog kompleksa, koji je već počeo poprimati konture ozbiljnog resorta, izgradit će se nova prometnica i šetnica od resorta do obale te će se urediti obližnje plaže. Ove će se investicije financirati iz komunalnog doprinosa, a on iznosi otprilike sedam milijuna kuna. No, osim tog novca, Općina Ližnjan će uprihoditi i dodatni novac iz boravišne pristojbe, komunalne naknade, raznih poreza i prireza.

- Svi znamo što za razvoj naše male općine znači razvoj turističke infrastrukture i koliko će se to pozitivno odraziti na naše proračunske prihode. Vjerujem da će ova prva investicija dovesti do novih investicija koje će zasigurno podići kvalitetu života na krajnjem jugu Istre, poručio je Ravnić.

(Milivoj MIJOŠEK)

Tik do Matićevog piska, nalazi se područje zvano Kargadur, u prostornom planu Općine predviđeno kao T2 zona. Odlukom Općinskog vijeća 2018. i za to je područje izdano pravo građenja. Dalle Nogare kaže da je na tom dijelu gradnja planirana tek za koju godinu.

- Danas razmišljamo o ovom hotelu kojeg podižemo na četiri zvjezdice zajedno s apartmanima. Što se tiče Kargadura, plan nam je krenuti s projektima za godinu dana, a gradnja će se moći planirati tek za nekoliko godina, i to kad okončamo ovaj, za Ližnjan vrlo bitan projekt, rekao je Dalle Nogare.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum