DRŽAVNI TAJNIK

Pavić: "Turistička godina sjajno je krenula, ali apeliramo da se cijene ne dižu bez razloga"

| Autor: Aneli Dragojević Mijatović
Josip Pavić (Snimio Vedran Karuza / Novi list)

Josip Pavić (Snimio Vedran Karuza / Novi list)


Na konferenciji Novog lista Optimizacija tržišta rada u 2024. govorio je Josip Pavić, državni tajnik Ministarstva turizma i sporta, koji je poručio da je nova turistička godina sjajno krenula.

– Bolji su rezultati i po pitanju dolazaka i noćenja od prošle godine koja je bila rekordna, no zajedničkim snagama, te s obzirom na novi Zakon o strancima, mislim da smo na tragu barem poboljšavanja situacije što se tiče nedostatka radne snage u turizmu. Mi provodimo svoje mjere, stipendiranja učenika za ugostiteljska zanimanja i razne druge, a trudimo se i poslodavcima olakšati.  Nedostatak radnika s kojim se suočavamo u Hrvatskoj, nije samo kod nas, nego u cijeloj Europi i moramo pronaći rješenja, rekao je Pavić.

Na primjedbu da je rast kod nas, ali ne i u Europi koja je, štoviše, na rubu recesije, te što misli kako će se to odraziti na sezonu, Pavić je ponovio da je godina krenula sjajno, te da je povećan i broj dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu.

– Svakako stoji da su ljudi oprezniji i što se tiče budžetiranja i planiranja putovanja, tako da je izuzetno važno da i omjer cijene i kvalitete bude na zadovoljavajućoj razini jer samo zadovoljan gost je onaj koji će se vratiti. Tako da apeliramo još jednom na sve da nema potrebe dizanja cijena bez razloga nego da usluge koje pružaju budu vrhunske kvalitete i tada nećemo imati problema s dolascima, poručio je Pavić.

Kaže da je Zakon o strancima taj koji adresira sve neuralgične točke i u jednom je segmentu i puno fleksibilniji i što se tiče radnih dozvola i dozvola za sezonske radnike; produžuju se s šest mjeseci na devet, tako da s te strane će olakšati dosta uvoz radne snage, misli Pavić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum