LASKAVA TITULA

SAVIČENTA POSTALA ŠAMPION KONTINENTALNOG TURIZMA

Ocjenjivala se urednost, izgled i čistoća mjesta, gostoljubivost domaćina, smještaj, sadržaj za djecu, biciklističke staze i sadržaj za rekreaciju, pješačke staze i šetnice, kulturni sadržaji, izletišta te opći dojam

| Autor: Jasna ORLIĆ
(Snimio Danilo Memedović)

(Snimio Danilo Memedović)


Ovogodišnji šampion turizma na kontinentu prema izboru Turističke patrole Večernjeg lista postala je Savičenta. Bajkovito srednjovjekovno mjestašce u Istri, kako su je nazvali Večernjakovi novinari, osvojila je najviše bodova. U konkurenciji su bili Bednja, Pleternica, Križnica, Jastrebarsko, Barilović, Sveti Martina na Muri, Veliki Grđevac, Skrad, Perušić, Stara Kapela, Nijemci, Klanjac, Legrad i Popovača.

"Ocjenjujući urednost, izgled i čistoću mjesta, gostoljubivost domaćina, smještaj, sadržaje za djecu, biciklističke staze i sadržaje za rekreaciju, pješačke staze i šetnice, kulturne sadržaje, izletišta te opći dojam, Svetvinčentu, koji se profilirao kao destinacija obiteljskog turizma, od mogućih stotinu dodijelili smo 95 bodova, " naveli su u Večernjem listu.

Mala općina s 2.200 stanovnika i tek dvjestotinjak mještana u njenom središtu, sa svojim kaštelom i jedinstvenom ponudom ostavila je dobar dojam na ocjenjivače.

"Došli smo predvečer, na bookingu nije bilo smještaja u samome mjestu pa smo za pomoć priupitali prodavačicu u Butigi. Okrenula je sve brojeve telefona kojih se sjetila, jedni su joj iznajmljivači preporučivali druge, ali što zbog izolacije domaćina što zbog popunjenosti apartmana naposljetku smo se snašli u desetak kilometara udaljenom mjestu od Svetvinčenata. Međutim, volja prodavačice da nam pomogne nama je značila kao da je u tome i uspjela. Sutradan ujutro u Svetvinčenatu su nas dočekali kiša i hladnoća, međutim, to nije pokvarilo doživljaj ljepote središnjega trga, Place, uz koji se nalazi jedan od najstarijih kaštela na poluotoku – impresivni dvorac Morosini-Grimani, nahvalili su Savičentu novinari, ali ne bez razloga.

Matea Stanić, direktorica tvrtke koja upravlja kaštelom, provela ih je dvorcem kroz igru spašavanja kaštela zabavljali su se i učili.

- Nakon dugog kovid vremena, ovo priznanje daje nam malo kuraja. Ugodno su nas iznenadili. Zahvalni smo što su u Istri izabrali baš nas kao jedinu destinaciju, veli Matea Stanić.

Registrirano 2.450 postelja

Na području općine je više od 400 kuća za odmor s bazenima, njih četrdesetak je s pet zvjezdica. Od 2450 registrirana ležaja najviše je onih smještajnih kapaciteta s četiri zvjezdice. Na trgu povijesne jezgre mjesta prije dvije godine otvoren je bed&breakfast Foscari s osam soba za smještaj 16 osoba. Udruga kaštel iznjedrila je manifestacije srednjovjekovnih noći koji se u kaštelu održavaju srijedom od lipnja do rujna.

Svetvinčent ima 33,5 kilometra dugu biciklističku stazu koja spaja kulturnu i prirodnu baštinu Istre. Počinje u središtu općine a prolazi kroz Viduline, Krančiće, Bale, Prianovac i Burić odakle se vraća prema Svetvinčentu i završava ispred kaštela Morosini-Grimani. Ima Svetvinčent i 35 kilometara dugu poučnu staza Dinneridi trail koju je moguće osim biciklom obići i pješice, quadom i konjima. Na njoj se sudionici susreću s logičkim zagonetkama smještenim u dvorištu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Rješavanjem zagonetki prikupljaju obrok i upoznaju lokalne proizvođače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of