ODNOSI AMERIKE I RUSIJE UŠLI SU U KRITIČNU FAZU

Zapad tvrdi da se u Ukrajini već nalaze diverzanti koji bi trebali pripremiti invaziju i naći razlog zbog kojeg bi u zemlju UMARŠIRALO 100.000 RUSKIH VOJNIKA

| Autor: Jurica Körbler
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Od Hladnog rata odnosi dviju velesila, SAD-a i Ruske federacije nisu bili gori, opasniji i udaljeni kao što su sada. I dok možda predstoji ruska invazija na Ukrajinu, Rusi prijete da će postaviti nuklearne projektile blizu američke obale. Vojne vježbe na granici s Ukrajinom izvode se iz dana u dan, a diplomacija kao često do sada ne daje rezultate.

Ako je vjerovati zapadnim izvorima u Ukrajini se već nalaze diverzanti koji bi trebali pripremiti invaziju i naći 'razlog' zbog kojeg bi 100.000 ruskih vojnika umarširalo u Ukrajinu. Joe Biden je već rekao da američke trupe neće biti tamo upućene ako i dođe do napada, što znači da će Ukrajinci biti prepušteni sami sebi. U odnosu na rusku vojnu moć jasno je kako bi to završilo.

Nesagledive posljedice

Veliki svjetski mediji pišu da se Washington i NATO pripremaju za sve moguće scenarije za događaje koji bi mogli uslijediti u mjesecima koji su pred nama. A sve se to događa u zimi u kojoj mnogim zemljama prijete i problemi s ruskim plinom, čime Vladimir Putin pritišće Zapad. Posve je jasno da ruski vođa pokušava svim snagama iskoristiti političke probleme u samoj Americi da bi izvršio pritisak na istočne zemlje koje su nekada bile pod kapom Moskve. Prije svega to znači da Putin želi od oslabljenog i, nakon Afganistana, diskreditiranog NATO-a dobiti garanciju da se neće više širiti na istok i približavati ruskim granicama. Kako NATO, koji se posljednjim snagama bori za utjecaj, ne želi kapitulirati pred zahtjevima iz Moskve, teško je da će zadovoljiti zahtjeve Putina i to sada dovodi do krize kakva je gotovo nezabilježena poslije Drugog svjetskog rata, pa čak i u teškim vremenima Hladnog rata. Jer, u međuvremenu su obje zemlje nabavile sofisticirano naoružanje koje bi, u slučaju da dođe do sukoba, pa čak i regionalnog, izazvalo nesagledive posljedice za cijeli svijet.

Kad bi Rusi zaista premjestili nuklearno oružje u samu blizinu Amerike, što bi značilo da vrijeme upozorenja na lansiranje raketa pada na svega pet minuta, to bi bila nevjerojatna prijetnja za Washington. Dovela bi svakako do novih poteza Amerikanaca, a kada se toliko prijeti oružjem nikada nije isključeno da će do neke vrste sukoba i doći.

Ruski vojni izvori poručuju da mogući upad vojnih snaga u Ukrajinu neće ugroziti sigurnost Amerike. Bila bi to, po Moskvi, samo opomena Washingtonu i NATO-u da ne mogu raditi što žele. Biden je najavio u tom slučaju odmazdu u vidu gospodarskih sankcija, ali teško je i to zamisliti, kada Putin drži kontrolu nad plinom i energentima.

Putinov šamar

Možda od svega i ne bude ništa, pa Putin samo želi vratiti stari sjaj Moskve, u trenutku kad se odmjeravaju Amerika i Kina. Ruski vođa iskorištava trenutak, svjestan da Biden u ovom trenutku ima daleko veće probleme s Pekingom. Kinezi se, naravno, drže po strani ovog ping-ponga Moskve i Washingtona, a Bidenu, kojem ni u zemlji ne ide najbolje, a Trump mu već puše za vratom, nije lako. Zato Putin tako suvereno šamara Ameriku i poručuje da će njegov odgovor na sve pritiske NATO-a biti učinkovit.

Kremlj je uputio niz zahtjeva da se izbjegne kriza. To prije svega znači da Amerika odustane od širenja NATO snaga prema Rusiji, što bi Moskvi otvorilo put da vrati utjecaj u zemljama koje su bile u sklopu SSSR-a. Opasan je to zahtjev, gotovo neizvediv, jer bi strah zavladao i u mnogim zemljama koje su sada članice Europske unije. Putin između ostalog traži da se svo nuklearno naoružanje povuče iz Europe, iako posljednjih godina uopće nije bilo premještanja koje bi ugrozilo Moskvu. Traži i da se NATO snage na neki način neutraliziraju u zemljama koje su nekoć pripadale ruskom bloku, a to je krajnje nemoguć zahtjev. Prije svega za Poljsku, ali i mnoge druge europske države.

Upravo zbog toga Moskva prijeti Ukrajini, želeći pokazati što se može dogoditi ako se zahtjevi ne ispune. Nakon američkog kraha u Afganistanu jasno je da se nitko u Americi više ne bi usudio upustiti u avanturu 'spašavanja', pogotovo ne europskih država. A NATO jedva ima snagu preživjeti na papiru, dok se o nekoj vojnoj moći teško više može govoriti. Sramni bijeg iz Afganistana razgolitio je vojnu doktrinu NATO-a do krajnosti. Ni članice više ne vjeruju u savez, pa se svi naoružavaju što se brže i više može.

Bidenu je preostalo prijetiti sankcijama, financijskim i tehnološkim, ali Rusi su preživjeli i teža vremena pa ih to previše ne impresionira. Za sada su to sve natezanja, a tko zna što se događa iza kulisa.

- Sjedinjene Države i naši saveznici spremni su za bilo koju nepredviđenu situaciju, bilo koju mogućnost. Spremni smo nastaviti napredovati diplomatskim putem u dobroj namjeri i spremni smo odgovoriti na nove postupke. A osim toga, sve što možemo učiniti je pripremiti se. I mi smo spremni, diplomatski odgovara Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.

Više je scenarija koji mogu uslijediti. Nitko ne očekuje da će Rusi, ako se odluče na invaziju, okupirati cijelu Ukrajinu. Mnogo je vjerojatnije da bi poslali vojnike da drže otcjepljene regije oko Donjecka i Luganska, pa možda i do rijeke Dnjepar. Amerikanci, bar po procjenama New York Timesa, razmatraju pet ili šest opcija moguće ruske invazije u Ukrajini. Najrealnije je da se 'zauzme' ono što je već zauzeto, ali i to bi bila poruka Zapadu da se 'ne šale s Rusima'. Postoji i mnogo gori scenarij, da ruske vojne snage unište sve važno za život u Ukrajini, najvjerojatnije iz zraka. To bi onda omogućilo Rusima da postave i svoje naoružanje na neka neugodna mjesta za ukrajinske susjede, eskalaciju sukoba i neizvjesnu budućnost cijeloj regiji.

Premještanje naoružanja

Putin je u nekoliko navrata govorio o mogućnosti da se nuklearno naoružanje približi Washingtonu. Njegovi su argumenti da bi zapadno vojno miješanje u Ukrajini za Moskvu stvorilo strašan problem, jer bi projektili bili u neposrednoj blizini Rusije. Tako Putin najavljuje i novo oružje, 'morsku raketu', koju mogu lansirati podmornice. Ako je vjerovati vojnim izvorima, te bi rakete mogle biti nevjerojatno brze i mogle bi čak izbjeći proturaketnu obranu. Za pet minuta bi mogle dosegnuti američke gradove.

Što su sve rekli Biden i Putin kada su posljednji put razgovarali teško je za pretpostaviti, jer cure samo informacije na kapaljku. Navodno je Biden obećao da Amerikanci ne namjeravaju u Ukrajini postaviti nuklearno naoružanje. Sada se odmjeravaju snage, zbrajaju plusevi i minusi i to i u Moskvi i u Washingtonu. Intervencija u Ukrajini, pa bila ona i ograničena, stvorila bi kaos u Europi i duge godine mira pretvorila u vrijeme opasnog življenja.

Bruxelles više ni u toj priči ne igra glavnu ulogu. Europske vojne snage ne postoje, sama EU sve je manje respektabilna sila, a države koje su dio europske obitelji nisu sigurno spremne za nove vojne avanture. Bruxelles sve to promatra gotovo sa strane i očekuje da Amerikanci povuku neke poteze koji bi prisilili Putina da odustane od ukrajinske avanture. Sam ruski predsjednik, koji malo otvara, a zatim i zatvara dovod ruskog plina u Europu ima stanovitu prednost, svjestan da ga vojno nitko neće ugroziti ako krene na Ukrajinu. Sankcije dođu i prođu, a ono što se vojno okupira teško se vraća. Hrvatski model mirne reintegracije u tom slučaju ne bi bio izvozni proizvod za Kijev.

Moskva bi i u slučaju sankcija mogla uzvratiti, što bi za uzdrmanu američku ekonomiju bio vrlo težak udarac. Ostaje i hakerski rat koji je u punom jeku, a Rusi su tu gotovo u prednosti. Putin sada šuti, nitko ne zna koji će mu biti sljedeći potez, a nedavno je sam rekao da postoji niz opcija. Iz ruskih izvora procurilo je da se ne razmišlja 'samo o Ukrajini'.

Tako se strah vraća u Europu, a ne treba zaboraviti da je jedno oko na ove događaje bacila i Kina. Putin će početkom veljače ići u Peking i susresti se s Xi Jinpingom na otvaranju Zimskih olimpijskih igara, pa će sigurno i događaji u Europi biti na dnevnom redu. Bilo kako bilo, za Europu polako ističe vrijeme mira.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater