PROLAZ ČEKA 369 BRODOVA

VIDEO / Masivni kontejnerski brod Ever Given koji se nasukao u utorak u Sueskom kanalu NAPOKON JE POMAKNUT

| Autor: Glas Istre
(EPA)

(EPA)


Masivni kontejnerski brod Ever Given koji se nasukao u utorak napokon je pomaknut, a Sueski kanal je oslobođen nakon skoro tjedan dana blokade u ponedjeljak rano ujutro, piše Morski.hr.

Brod je uspješno pomaknut u 4:30 sati ujutro, a od tada se radi na njegovom osiguranju.

(Foto: Sueski kanal / Facebook)

Tegljači i spasilačke ekipe iskoristile su plimu u ranim jutarnjim satima da bi djelomično preusmjerile Ever Given, koji prevozi teret između Azije i Europe.

VesselFinder, stranica koja se bavi praćenjem brodova, promijenila je status ovog broda napisavši da je brod “na putu”. Odnosno, više ne stoji na mjestu.

Spasilački napori uslijedili su kada je egipatski predsjednik Abdel Fattah Al-Sisi pojačao napore da se deblokira jednotračni prolaz i naredio pripreme za moguće uklanjanje nekih od 18.300 brodskih kontejnera ako napori za pomicanju broda ne uspiju. Šef uprave Sueskog kanala Osama Rabie rekao da bilo koja operacija olakšavanja tereta na brodu neće započeti prije ponedjeljka.

Vlasti su poručile kako je brod oslobođen zahvaljujući punom mjesecu koji je stvorio jaku plimu i oseku pa su tako bageri uspjeli prokopati veći dio tla u kojem je brod zapeo. Ipak, poručuju kako je brod djelomično u plovnom stanju, javlja Reuters.

Video koji je jutros objavljen na društvenim mrežama pokazuje kako se krma broda okrenula prema obali kanala i otvorila prostor u njemu. Tvrtka za pomorske usluge Inchcape također je izvijestila da je brod oslobođen, javlja BBC.

Brod Ever Given (kompanije Evergreen) nasukan je od utorka poprijeko u jednom od najprometnijih trgovačkih pomorskih puteva i sad već oko 300 brodova čeka s obje strane kanala na prolazak, dok su se neki brodovi već odlučili krenuti dva tjedna dana duljim putem oko afričkog Rta dobre nade.

Jučer je postignut prvi značajniji uspjeh kad je brod malo pomaknut te je ispod njega počela protjecati more. Cijeli brod je pomaknut nekih 12 sati kasnije, tijekom noći.

U međuvremenu, pred Sueskim kanalom se stvorio ogroman čep. Najmanje 369 brodova čekalo je prolaz. Mnogi su razmišljali o reaktivaciji starog pomorskog puta oko Afrike, piše Morski.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum