SAN FRANCISCO

Suosnivači Instagrama najavili odlazak iz kompanije


Suosnivači društvene mreže Instagram Kevin Systrom i Mike Krieger najavili su odlazak iz kompanije koji se vremenski poklopio s velikom krizom u vlasniku Facebooku.

"Spremni smo za naše novo poglavlje", kazao je Systrom, ujedno izvršni direktor Instagrama, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer.

Dvojac je kreirao popularnu aplikaciju za dijeljenje fotografija 2010. godine a u međuvremenu su otvorili 1.000 ureda širom svijeta.

"Izgradnja novih stvari zahtijeva da se odmaknemo, dokučimo što nas inspirira i uskladimo to s onime što svijet treba; to je naš plan", kazao je Systrom.

Godine 2012. Facebook je kupio Instagram za milijardu dolara.

U lipnju Instagram je objavio da je broj njegovih korisnika premašio milijardu. Time su postali četvrta Facebookova platforma koja je prekoračila tu granicu. Ujedno su uveli novu funkciju objave duljih video-zapisa kako bi privukli 'autore' poput onih na Youtubeu.

Systromov i Kriegerov odlazak vremenski se poklopio s velikom krizom u Facebooku koji se našao na udaru kritike zbog nedovoljno striktnog čuvanja objavljenih korisničkih informacija.

Mnogi smatraju Facebook glavnim instrumentom širenja lažnih informacija u proteklim godinama a tvrdi se i da je upotrijebljen kako bi se utjecalo na izbore poput onih koji su u Bijelu kuću uveli Donalda Trumpa.

Negativni publicitet koji je Facebooku donio skandal s Cambridge Analyticom i priznanje da je ta britanska tvrtka možda neovlašteno koristila podatke 87 milijuna Facebookovih korisnika nadovezali su se na kritike na račun učestalog širenja i siticanja netočnih informacija na toj društvenoj mreži.

Zbog skandala s Cambridge Analyticom i njihovom zloupotrebom korisničkih podataka Facebook je predmet više istraga američkih i britanskih regulatora a njegov šef Mark Zuckerberg bio je pozvan svjedočiti pred Europskim parlamentom i američkim Kongresom. (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of