CALCUTTA

Snažne mjere sigurnosti prate završni krug indijskih parlamentarnih izbora

| Autor: Hina
EPA

EPA


Indijci su nedjelju počeli izlaziti na završni krug parlamentarnih izbora, uz snažne mjere sigurnosti u državi Zapadni Bengal, na kojima se odlučuje hoće li premijer Narendra Modi osvojiti drugi mandat.

Oko 900 milijuna Indijaca ima pravo glasa na izborima koji se odvijaju u sedam krugova.

Prebrojavanje glasova započet će u četvrtak.

Iscrpljujući izbori koji traju 39 dana započeli su u sjeni porasta napetosti sa susjednim Pakistanom koje je Modijeva vladajuća stranka  BJP iskoristila kako bi usmjerila izbornu kampanju na nacionalnu sigurnost.

Glavna oporbena Kongresna stranka i druge regionalne koalicije usmjerile su se na nesposobnost vlade u upravljanju gospodarstvom i njezinu nesposobnost da stvori nova radna mjesta.

Kampanja je u međuvremenu postala vrlo osobna i nasilna a sukobi suprostavljenih blokova otežali su izbore u Zapadnom Bengalu.

Indijsko izborno povjerenstvo suspendiralo je kampanju u srijedu, dan prije roka, nakon nasilja u glavnom gradu Calcutti.

Uvedene su snažne sigurnosne mjere na biralištima u glavnom gradu i okolnim područjima a oko 57 tisuća policajaca raspoređeno je kako bi osiguravalo izbore u tom području.

 Indijski parlament broji 545 zastupnika a na prošlim općim izborima BJP je s osvojio 272 mjesta i prvi puta u tri desetljeća zemljom je mogla vladati jedna stranka.

U ovoj predizbornoj kampanji BJP je raspolagao velikim iznosima kojima je financirana promidžba pa je Modi mogao nametati teme koje mu odgovaraju.

Njegova odluka da napadne navodni logor militanata u Pakistanu nakon samoubilačkog napada u Kašmiru u kojemu je stradalo 40 indijskih policajaca osnažio je njegovu popularnost pred izbore.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini