OŠTRE RIJEČI IZ MOSKVE

Puca li prijateljstvo Rusije i Srbije? AKO SMO PRIJATELJI...

| Autor: Glas Istre
Aleksandar Vučić (EPA)

Aleksandar Vučić (EPA)


Puca li prijateljstvo Rusije i Srbije?

Naime, od početka rata u Ukrajini predsjednik Aleksandar Vučić nastoji balansirati između Bruxellesa i Moskve. S jedne strane, Srbija želi ući u Europsku uniju, a s druge, želi ostati prijatelj Rusijei.

A kako se stvari razvijaju, jedno i drugo teško da će se moći ostvariti istovremeno.

Kako piše Jutarnji, u Moskvi su nanjušili da bi im Vučić mogao okrenuti leđa pa su mu ovih dana poslali i vrlo jasnu poruku "da pazi što radi" te kako "očekuju da će u skoroj budućnosti imati mogućnost iskazati i potvrditi svoju privrženost prijateljstvu s Rusijom".

Glasnogovornica Sergeja Lavrova, ministra vanjskih poslova Rusije, Marija Zaharova, pokazuje da Moskva ima sve manje strpljenja za njegove jadikovke o pritiscima sa Zapada i kompromise koje mora raditi.

Vučić se kune da je bio izložen "kolosalnim pritiscima" iz Washingtona i Bruxellesa, ali da ipak nije uveo ekonomske sankcije Rusiji koje se od njega traže.

Istovremeno, dva puta je u UN-u glasao protiv Rusije, za što se kasnije ispričavao, ne samo Rusima nego i Kinezima.

"Primili smo k znanju pritiske kojima je Srbija izložena, o kojima nam govore srbijanski političari, ali i izjave da je nama Srbija prijatelj", rekla je Zaharova i upozorila Beograd da "možda mi na različite načine shvaćamo što znači prijateljstvo".

Zaharova je rekla kako shvaća da je Srbija pod pritiscima, ali "ako ste već s nekim prijatelj, onda se tako morate i ponašati", te je jasno poručila Vučiću da ponašanje i opravdavanje Srbije "ne može razumjeti ako dolazi od nekog tko vam je prijatelj".

Zaharova je dodala da u Beogradu znaju rusku poziciju u, kako kaže Zaharova, "ukrajinskoj krizi".

"U Srbiji znaju etimologiju ukrajinske krize. Ne jednom smo im sve objasnili", rekla je i poručila Vučiću kako je "važno shvatiti da ovdje nije riječ samo o podršci Rusiji, nego su na kušnji principi prijateljstva".

Kako bi bilo posve jasno što Kremlj želi, Zaharova je bez uvijanja Vučiću praktički poručila da "ako smo prijatelji" - nikakvi pritisci i nikakvi kompromisi ne mogu biti opravdanje."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater