U SJENI KRONAVIRUSA

Prvi put u modernoj povijesti u SAD-u će se izbori održati bez kapa i zastavica, raskošnih skupova i dolazaka slavnih

| Autor: Jurica Körbler

Trumpov protukandidat Joseph R. Biden neće se pojaviti u Milwaukeeju kako bio prihvatio nominaciju za predsjednika, a svemu je, naravno kriva korona. I Donald Trump je najavio da će se republikancima na konvenciji obratiti iz Bijele kuće

Ako se prelistaju američki mediji posljednjih dana u prvom planu je i dalje eksplozija korone, usprkos činjenici da će Amerikanci za tri mjeseca na izborima izabrati novog predsjednika. Trenutačno je u kao prva vijest u prvom planu i eksplozija u Bejrutu, uz naslove da se šok u toj ranjenoj zemlji pretvara u bijesa.

Za sve one koji su pratili američke medije u godini kada se bira predsjednik gotovo je nezamislivo da bi danima sve drugo bilo u prvom planu, a ne izbori. Pogotovo što se bliže republikanska i demokratska konvencija, kada će se točno znati tko će se natjecati za prvog stanara Bijele kuće.

Trumpov protukandidat Joseph R. Biden neće se pojaviti u Milwaukeeju kako bio prihvatio nominaciju za predsjednika, a svemu je, naravno kriva korona. I Donald Trump je najavio da će se republikancima na konvenciji obratiti iz Bijele kuće. Nakon 150.000 smrtnih slučajeva u zemlji gdje epidemija ne posustaje nitko nije iznenađen. Realnost 2020. godine promijenila je sve dosadašnje običaje, ukazujući da živimo u krajnje opasnim vremenima.

Konvencije koje su tradicionalno bile ugrijavanje za završetak kampanje postale su prošlost. Sada će se sve odigravati na društvenim mrežama, digitalnim platformama, a samo neki će i osobno sudjelovati na okupljanju političkih istomišljenika. Dramatično se mijenja i način vođenja kampanja, koje su u Americi uvijek bile spektakl u kojem je bilo svega i svačega. Sada je Internet Bog. 

Nova pravila

Gradski kongresni centar u Milwaukeeju spreman je za konvenciju demokrata, ali i tamo vladaju sasvim nova pravila. Biden će se stranačkim prijateljima obratiti iz matične države u Delawareu, a republikanci su već imali problem gdje organizirati konvenciju. Prvo je iz Charlottea pomaknuta u Jacksonville na Floridi, ali korona je napravila krajnju zbrku i ohladila stranačke vođe za neko masovno okupljanje.

Očito, ove godine neće biti šarolike scenografije, kapa i zastavica, neće biti raskošnih događaja gdje su se skupljale pare, neće biti dolazaka slavnih i popularnih ličnosti koje bi podržale republikance ili demokrate. Zastarjelo američko biračko tijelo, pogotovo u ruralnim dijelovima zemlje, morat će se navići na nova pravila gdje više nema toliko cirkusiranja. Virtualne konvencije postale su stvarnost, a na kraju je i Donald Trump, koji je dugo vremena borbu protiv virusa stavljao u drugi plan morao priznati da su se vremena promijenila.

Biden svo vrijeme zagovara krajnje ozbiljan pristup epidemiološkoj krizi i svojim primjerom želi potaknuti Amerikance da se tome pridruže. Od početka nosi masku, naglašava potrebu da se svi koncentriraju kako bi se epidemija suzbila i poziva da se osiguraju veća sredstva za znanost. Ostaje međutim činjenica da se Bidena do sada malo čulo, da je bio krajnje pasivan i prepuštao Trumpu igru. Predsjednik je po svom običaju tu bio i direktan, zamjerivši 'pospanom Joeu', kako ga posprdno naziva, da se skrivao u svojoj matičnoj državi i prespavao pandemiju.

Dok će se Biden sada morati izjasniti kako vidi Ameriku sljedećih pet godina, Trump će svojim biračima poslati poruku da zemlja čvrsto stoji na putu ekonomskog oporavka i da je sve za vrijeme širenja virusa po američkim državama bilo krajnje dobro organizirano. Republikanci sada smišljaju kako i iz ovakve konvencije napraviti spektakl, sa zvučnim porukama koje će se svidjeti ni televizijskim urednicima, kako bi Trumpa što više bilo u medijima.

A kako američki izbori ne mogu bez novca, tako sada i republikanci i demokrati razmišljaju kako do njega doći. Raskošnih večera nema, ali na adresu donatora stižu razne ponude da se uplati od 50.000 do 250.000 dolara. Predlažu se razni virtualni mitinzi sa vodećim ljudima jedne i druge stranke, koji će zamijeniti ručkove i večere, ali novac svio očekuju. Svi očekuju da će se, bar na ekranima, pojaviti i Bill Clinton i Barack Obama, a možda i neki republikanski aduti, a tek treba vidjeti kako će se provesti 336 delegata koji će se okupiti na republikanskoj konvenciji koja će se održati u Charotteu. Svi će prije putovanja trebati biti testirani, mjerit će im se temperatura na ulazu u dvoranu, morat će nositi maske i biti udaljeni jedni od drugih.

U modernoj povijesti Amerike nešto slično nije zabilježeno. Neće biti na terenu vojske dobrovoljaca, već će se telefonom razgovarati sa stranačkim pristašama, kroz video poruke davat će se savjeti kako glasati, a detaljno će se obavijestiti birače što učiniti u državama poput Wisconsina gdje vladaju restriktivni zakoni o glasanju putem pošte. Poruka je jasna, nitko ne želi glasače naljutiti izlaganjem virusu i američki izbori bit će bez sumnje u sjeni strašne epidemije koja ne posustaje.

A sada demokratski mediji u Americi navode dugi popis grijeha ne samo predsjednika, nego i njegovih suradnika kada je riječ o koroni. Tako potpredsjednika Mike Pencea nazivaju koronavirusnim carem koji je u travnju govorio da je 'epidemija iza nas', a ugledni New York Times uporno tvrdi da je državni tajnik Mike Pompeo najgori do sada i da je ispustio uzde iz ruku kada je zdravstvena kriza prohujala Amerikom. Ni Facebook više ne pušta Trumpu da radi što hoće, srušivši njegov video zapis u kojem je američki predsjednik tvrdio da su djeca imuna na koronu. Facebook tvrdi da je to kršenje pravila društvene mreže protiv dezinformacija oko virusa, pa je po prvi put cenzurirao Trumpa kada je riječ o koroni. Marc Zuckerberg očito se želi i osobno distancirati od predsjednika koji na društvenim mrežama govori svašta, jer je i sam osjetio pritisak oglašivača koji se protive Trumpovom divljanju.

A kada je riječ o koroni, situacija u Americi nikako nije dobra. Ne samo u zdravstvenom pogledu, već i na političkom. Trump vrši pritisak na poštansku službu nadajući se da bi kašnjenje u dostavi pošiljka moglo zakočiti i poštanskog glasanje onih koji neće biti za njega. Amerikanci su oprezni i kada je riječ o školama, pa za razliku od Hrvatske ne najavljuju optimistično da će svi učenici u klupe. Chicago će tako, što je krajnje pametno, otvoriti škole samo na mreži, dok će u New Yorku pokušati učenike poslati u škole, ali uz upozorenje da će od toga odustati ako se pokaže lošim rješenjem. O toj osjetljivoj temi, opet za razliku od nas, u Americi se ozbiljno raspravlja, bez obzira na Trumpovo bulažnjenje da su djeca imuna na virus. Pokazalo se da se u mnogim američkim državama virus proširio u školama, pa su neke morale biti i zatvorene.

Virginija je prva američka država koja koristi aplikaciju nastalu u suradnji Applea i Googlea nazvanu Covidwise, dva dana nakon što je Alabama najavila slični softver. Korištenje je dobrovoljno, ali uz upozorenje da su Kina i još neke zemlje koristile slični softver za nadgledanje građana. Ovaj najnoviji, razvijen u suradnji dva tehnološka diva koristi sustav s ugrađenom zaštitom privatnosti. Tako softver neće pratiti ljude svo vrijeme, već će koristiti Bluetooth signale za otkrivanje korisnika aplikacija čiji telefoni dolaze u bliski kontakt, a ne otkrivaju telefonske brojeve i imena korisnika, već rotirajuće ID kodove. 

Eksperimentalna cjepiva

Los Angeles je otišao korak dalje i gradonačelnik Eric M. Garcetti prijeti da će grad isključiti struju kućama ili poslovnim subjektima koji održavaju velike skupove u suprotnosti sa smjernicama koje su na snazi. Velika okupljanja su inače u tom gradu zabranjena, a sve je više incidenata kada reagira policija.

Sve je manje dobrih vijesti i kada je riječ o cjepivu. Naime, mnogi stručnjaci upozoravaju na moguću štetnost i opasnost od cjepiva koje se sada proizvodi pod neobičnim okolnostima kada je u prvom planu brzina. Četiristo stručnjaka poslalo je tako pismo Upravi za hranu i lijekove upozoravajući ih da provedu punu sigurnost prije nego što cjepivo puste na tržište.

”Moramo javnosti jasno reći ono što znamo i ono što ne znamo oko virusa, ali i cjepiva”, tvrde eksperti, koji se protive da se politika umiješa i u taj posao. Za sada se više od 30 eksperimentalnih cjepiva protiv korone nalaze na kliničkim ispitivanjima, a nekoliko se američkih tvrtki natječu tko će biti prvi. Savezna je vlada obećala 9 milijardi dolara 'tom prvom', a sve je više skeptičnih koji tvrde da bi posljedice cjepiva koja nisu do kraja provjerena mogle biti pogubne za ljude.

A da je stanje u Americi alarmantno pokazuje i podatak da je samo u ovom tjednu čak trojica članova Kongresa pozitivno na virus. A kako je u Americi ipak sve u novcu, zanimljiv je i podatak da su u vremenu opće krize profitirale tvrtke koje se bave zdravstvenim osiguranjem, jer su im prihodi porasli dvostruko u odnosu na prošlu godinu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom