hoće li preživjeti?

Prva skupina kitova orka i beluga puštena u Ohotsko more

| Autor: Hina

Dva kita orka i šest beluga, dio skupine od preko stotine kitova koji su mjesecima držani u zatočeništvu na Dalekom ruskom istoku, puštena je na slobodu četvrtak u svoje prirodno stanište u Ohotskom moru, objavio je ruski institut.

"Veterinari su prije puštanja sisavaca obavili potrebne preglede koji su pokazali da su životinje u dobrom stanju", priopćio je Istraživački institut za ribarstvo i oceanografiju.

Životinje su čipirane te će znanstvenici moći pratiti njihovo kretanje i ponašanje.

"Orke su bile nervozne i nekoliko sati držale su se blizu obale, a zatim su zaplovile u more preko Sahalinskog zaljeva", dodaje se  priopćenju.

Nakon dugih mjeseci pregovaranja, oslobađanje morskih sisavaca iz zatočeništva zbog čega se na noge digao niz organizacija za zaštitu životinja, najavaio je ruski predsjednik Vladimir Putin prošli tjedna odgovarajući na pitanja javnosti. 

Ti su morski sisavci bili ukrcani u posebne kamione i prevezeni u 800 kilometara udaljenu riječnu ruku Habarovsk gdje su bili ukrcani u kontejnere, pa zatim u brod kojim su rijekom Amur dovezene do sela blizu Ohotskog mora.

Ondje su kitovi bili ponovno utovareni u kamione i vozili su se dodatnih 70 kilometara do morske baze gdje su nekoliko dana bili pod nadzorom stručnjaka kako bi dobili zeleno svjetlo da mogu biti pušteni u ocean gdje su i bili ulovljeni.

"Nijedna životinja nije ozlijeđena na tom putu", objavio je ruski institut.

Skupina ruskih znanstvenika, međutim, pripoćila je na Facebooku da su izgledi za preživljavanje tih sisavca "slabi" s obzirom na to da je malo vremena bilo posvećeno njihovoj ponovnoj prilagodbi na život u slobodi nakon dugih mjeseci u zatočeništvu.

Nadalje, ti znanstvenici predbacuju ruskim vlastima da nisu bile transparentne glede odabira poduzeća angažiranih za prijevoz kitova. Ekološki aktivisti naime tvrde da su iste tvrtke koje su ulovile kitove dobile ugovore za njihov prijevoz do Ohotskog mora.

U veljači su bile objavljene fotografije 11 kitova orka i 93 beluga zatočenih u zaljevu Srednjaja nedaleko od grada Nahodke i to u kavezima koji su za njih premali što je izazvalo buru međunarodnih prosvjeda. 

Aktivisti su upozorili da je to "zatvor za kitove" te izrazili bojazan da će životinje biti prodane kineskim akvarijima.

Peticija za njihovo puštanje na slobodu prikupila je više od 1,5 milijuna potpisa.

Zamjenik ruskog šefa diplomacije Aleksej Gordejev kazao je da će proces puštanja na slobodu svih životinja iz Nahodki potrajati "oko četiri mjeseca".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of