Bijela Amerika nasuprot crnoj

Policijska brutalnost i smrt crnog sugrađanina izazvala val nasilja diljem SAD-a "To je najgore što se moglo dogoditi"

| Autor: Jurica Körbler

Dok Amerika gori i prosvjednici pale policijsku postaju, predsjednik Donald Trump bavi se Twitterom i društvenim mrežama na kojima godinama šalje prijetnje političkim protivnicima, novinarima i svima koji sumnjaju u njegovu genijalnost. Twitter je tako objavio njegovu reakciju u kojoj prijeti kako će narediti vojsci da puca na demonstrante, nazivajući ih pljačkašima. Sada Twitter tvrdi da je predsjednik prekršio pravila nakon što je zaprijetio da će pucati na demonstrante i kada je prosvjednike nazvao razbojnicima. Za Twitter su prekršena pravila protiv promicanja nasilja, a Trump je otišao i korak naprijed pa je optužio gradonačelnika Jacoba Freya, demokrata, za događaje koji su uslijedili nakon što je bijeli policajac prilikom privođenja davio crnog stanovnika koji je nakon toga umro.

Smrt George Floyda u policijskom pritvoru izazvala je reakcije širom Amerike, a građani se bune protiv policijske brutalnosti. Policijska postaja u Minneapolisu postala je centar događanja koji sliku Amerike vraćaju u godine koje su davno iza nje. Sve je kulminiralo nakon što su tužitelji izrekli sumnju hoće li uopće optužiti policijskog službenika koji je osam minuta koljenom pritisnuo vrat nesretnog Floyda koji je nakon toga umro. Prosvjedi su burni, ljudi bacaju razne predmete na policijsku postaju, a policija uzvraća. Sve se proširilo i na druge američke gradove, Denver, Phoenix, Columbus, ali ipak je najteža situacija u Minneapolisu nakon što su prosvjednici provalili u zgradu policije. Prema prvim izvješćima aktiviran je i eksploziv u zgradi, a svi su se zaposlenici razbježali. Na snimkama iz helikoptera može se vidjeti da gore i susjedne zgrade. Prema Minneapolisu i St. Paulu upućeno je 500 pripadnika Nacionalne garde Minnesote i proglašeno je izvanredno stanje. Policija navodi da su se u prosvjede ubacili mnogi kojima je bio jedini cilj izazvati nerede i koji su se koristili eksplozivom. 

Kulminacija

Bijela Amerika nasuprot crnoj. To je najgore što se moglo dogoditi, ali na kraju mandata ovog predsjednika ništa nije isključeno. Bijes Amerikanaca zbog surovosti policije, pogotovo prema crnom stanovništvu, nije ništa novo, ali je sada kulminiralo. Gospodin Floyd samo je uspio promrmljati ”ne mogu disati”, dok ga je bijeli službenik policije prilikom uhićenja brutalno davio. ”Ubili su mi brata usred dana”, sada kaže Philonise Floyd.

Floyd je živio u St. Louis Parku, predgrađu Minneapolisa, a odrastao je u kvartu u Houstonu gdje žive većinom crnci. Diplomirao je na Yates Highu 1993. godine, a na studiju se isticao i kao dobar igrač košarke. Nastavio je sa sportom i nakon fakulteta, a zvali su ga Big Floyd. Bio je nježni div, tako sada pišu američki mediji pozivajući se na ljude koji su ga poznavali. Duhovit, nikada nasilan. U Minneapolis se doselio prije četiri godine i svi koji su ga poznavali kažu da je bio sretan. Stekao je nove prijatelje, raspitivao se kako postati vozač kamiona. Vlasnik Congo latino bistroa ga je zaposlio kao izbacivača i nitko se nikada na njega nije žalio. U međuvremenu se bistro zatvorio zbog koronavirusa i Floyd je tražio novi posao.

Sve je počelo kada je netko pozvao policiju i tvrdio da neki muškarac pokušava proturiti krivotvorene novce, nekih 20 dolara. Policija je vidjela Floyda koji je navodno bio pod utjecajem alkohola, na vrhu plavog automobila gdje je sjedio. Opirao se uhićenju, dok su mu policajci stavljali lisice. A onda mu je policijski službenik stao na vrat. Na snimci koja je obišla svijet može se vidjeti kako okupljeni mole policajca da prestane i da čovjeku kojeg davi curi krv iz nosa. Nakon toga je stigao liječnik koji traži puls na čovjekovom vratu i onda Floyda stavljaju na nosila i odvoze.

Pokreću se istrage, državna i savezna istovremeno. Četvorica policajaca su osumnjičena, uključujući onog koji je davio Floyda prije nego što je umro. Krunski dokaz je baš snimka. Policajci su dobili ekspresno otkaz, jer to se nije ni u Trumpovoj Americi moglo izbjeći. Derek Chavin, siledžija u policijskoj uniformi za sada nije uhićen, ali nije nemoguće da će to biti kada ovaj tekst bude objavljen. Događaji se redaju jedan za drugim, gotovo su nepredvidivi kako se bunt protiv policijskog terora prema crnom stanovništvu širi. ”Tražimo strpljenje, sve ćemo istražiti”, kažu istražitelji, ali Amerikanci više nemaju strpljenja. U sjećanju su slični incidenti sa smrtnim posljedicama za crnce koje su uhićivali bijeli policajci.

A sada su nemiri došli i do New Yorka gdje su stotine građana prosvjedovali protiv policijske brutalnosti. ”Nema pravde, nema mira” piše na transparentima, a policija je uhitila četrdesetak osoba. ”Ne mogu disati”, posljednje riječi nesretnog crnca, postale su simbol u borbi za ravnopravnost bijelog i crnog stanovništva u Americi, kada je postalo jasno da rasizam živi u policijskim krugovima širom zemlje.

”Koliko puta moramo proći istu lekciju”, pita se Andrew M. Cuomo iz New Yorka, osuđujući postupak policije. Prosvjedi se svagdje pretvaraju u kaos, a Ministarstvo pravosuđa najavljuje sveobuhvatnu istragu o smrti Floyda. Istragu će voditi i agenti FBI-a, uz iskusne tužitelje i kriminaliste. I sam Trump nije mogao negirati da je snimka policijske intervencije šokantna, ali se nije izjasnio treba li policajce i procesuirati. Treba podsjetiti das do procesuiranja nije došlo u sličnim slučajevima, kao kada nije optužen policajac Daniel Pantalea iz Staten Islanda koji je ubio Erica Garnera obavijajući mu ruku oko vrata.

Demokrati u Odboru za pravosuđe sada traže od Ministarstva pravosuđa istragu oko smrti Floyda, ali i ubojstva još dvojice crnaca, Ahmauda Arberyja i Breona Taylora. Otkriva se i to da je policija u Minneapolisu već i prije dobivala brojne pritužbe na pretjerane i nasilne intervencije policajaca na terenu, posebno kada je riječ o afroamerikancima. Davitelj Chauvin upucao je čovjeka 2008. godine, bio je akter još dvije pucnjave, ali nikada nije ustanovljeno je li i sam pucao. Njegov dosje pun je brutalnosti, riječ je o strašnom čovjeku kojeg je štitila policijska uniforma.

Afroamerikanci čine 20 posto stanovnika grada u kojem se incident dogodio, a crni su u 60 posto slučajeva žrtve u policijskim pucnjavama u Minneapolisu. Da ironija bude veća šef policije je crnac, crni stanovnici su i članovi institucija koje se brinu o funkcioniranju grada, ali sve to nije dovoljno da se izbjegnu duboki sukobi između bijelog i crnog stanovništva. Pogotovo u policiji, gdje je daleko više 'bijelih' policajaca.

Biti crnac u Americi ne bi trebala biti smrtna kazna, kaže gradonačelnik Frey, a zaprepašteni su i u stožeru Joe Bidena. Senatorica Amu Klobuchar, koja bi mogla biti najbliži suradnik Bidena ako uspije kao predsjednički kandidat, kaže da je šokirana, užasnuta i traži hitnu istragu. Floyd je jedna od 2.000 crnih žrtava policijske torture i sada su se događaji zaista oteli kontroli. Ili, kako to neki američki mediji tvrde, sve se vratilo u kolotečinu. Bijeli policajci ubijaju afroamerikance na ulicama američkih gradova.

Crnu Ameriku pogodile su nove nevolje. Prvo koronavirus i činjenica da je među žrtvama COVID-19 bilo mnogo crnog stanovništva. Sada nezaposlenost, posljedice epidemije i novi problemi za one najsiromašnije. Među kojima je bio i Floyd. Svi se boje što će se događati kada se Amerika potpuno otvori, kada rijeke nezaposlenih krenu u potragu za kojim dolarom koji bi im omogućio da prežive. Hoće li državno nasilje bijelih nad crnima još više eskalirati. 

Rasizam na sve strane

Mediji u Americi ovih dana donose stravične priče, pa i one da su u bolnicama odbijali afroamerikance koji su dolazili sa simptomima zaraze virusom, jer im nisu vjerovali. Neki čak i crnu Ameriku osuđuju tvrdeći da su lošeg zdravlja, što je pogoršalo i opću sliku broja umrlih od koronavirusa. Rasizam na sve strane. Čak i mjere socijalnog distanciranja postaju policijski alibi da nasrnu na afroamerikance. U New Yorku je čak 93 posto uhićenja povezano sa posljedicama epidemije koronavirusa, a rasne razlike sve se više osjećaju i vide u Chicagu.

Ako je Floyd stradao zbog 20 krivotvorenih dolara, što će se dogoditi s armijom nezaposlenih afroamerikanaca kada prvi val epidemije prođe. Dvostruki standardi ljute Amerikance, ljutnja je sada eksplodirala na ulicama gradova, a postoji opravdani strah što tek sijedi.

Rasizam se širi brzinom virusa. Jedna je žena pozvala policiju u Central parku u New Yorku kada ju je crni stanovnik tog grada upozorio da psa mora voditi na uzici. I nedavna 'šala' Joe Bidena usmjerena prema crnoj Americi nije dobro primljena, pa se i ispričao. Sve to ne miriše na dobro. I opet vodi do Bijele kuće gdje njen prvi stanovnik sada ratuje s društvenim mrežama.

Na ovim smo prostorima čuli slavnu izjavu 'zaustavite Reuters', a sada iz Bijele kuće čujemo 'zaustavite Twitter, Facebook….”, zaustavite sve medije koji se ne dive liku i djelu najvećeg predsjednika kojeg je Amerika imala.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of