AMSTERDAM

Nizozemci odali počast žrtvama srušenog malezijskog zrakoplova

| Autor: Hina
EPA

EPA


Nizozemska je u srijedu povodom pete godišnjice pada malezijskog zrakoplova održala ceremoniju spomena na 300 poginulih u nesreći.

"Okrutno djelo usmrtilo je 298 nevinih ljudi", rekao je na ceremoniji nizozemski premijer Mark Rutte te ponovno naglasio kako počinitelji moraju biti kažnjeni. 

Skupina istražitelja predvođena Nizozemcima vjeruje kako je raketa došla od ruske vojske. Moskva odbacuje te tvrdnje. 

"Čiste laži i ciljana kleveta ne smije nikada pobijediti očite činjenice", dodao je Rutte.

Veliki broj stradalih putnika su bili Nizozemci.Nekoliko stotina članova obitelji poginulih okupilo se ispred spomenika na amsterdamskoj zračnoj luci Schiphol. Imena žrtava pročitana su na glas, a mnogi su na spomenik postavili suncokrete kao podsjetnik na polje suncokreta u koje se zrakoplov srušio.

Zrakoplov na letu MH17 bio je na ruti od Amsterdama do Kuala Lumpura kad ga je, iznad istočne Ukrajine, na teritoriju pod kontrolom proruskih pobunjeničkih skupina, pogodila protuzračna raketa.

Namjera je bila "srušiti vojni zrakoplov", rekao je u lipnju predstavnik istražitelja.

Europska unija je uoči pete godišnjice priopćila kako Rusija treba "prihvatiti svoju odgovornost i u potpunosti surađivati s istragom koja je u tijeku". 

Proruske pobunjeničke skupine također su u srijedu na istoku Ukrajine u blizini ruske granice održale vlastitu ceremoniju spomena na žrtve kojoj je prisustvovalo oko petsto ljudi, uključujući i separatističkog vođu Denisa Pušilina. 

Sukob između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske izbio je 2014., nakon zbacivanja proruskog ukrajinskog predsjednika, nekoliko mjeseci prije rušenja malezijskog zrakoplova. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater