UTIHNULO BOJIŠTE

Mirno na granici Gaze i Izraela, primirje traje

| Autor: Hina
EPA

EPA


Val smrtonosnog nasilja u Pojasu Gaze i južnom Izraelu smirio se tijekom noći, a palestinski dužnosnici rekli su da je Egipat posredovao pri dogovaranju primirja u ponedjeljak čime su prekinuti najteži pogranični sukobi u proteklih nekoliko mjeseci. 

Zadnji val borbi izbio je prije tri dana, uz najjače sukobe u nedjelju kad su rakete i projektili iz Gaze ubili četiri civila u Izraelu, u izraelskim napadima ubijen je 21 Palestinac, a više od njih su civili.

Dvojica palestinskih dužnosnika i televizijska postaja koja pripada Hamasu, pod čijom je kontrolom Pojas Gaze, rekli su da je primirje postignuto oko 4.30 po lokalnom vremenu, očito sprečavajući da se nasilje proširi u sukob za koji se čini da ga ne želi ni jedna strana.

Izraelski dužnosnici nisu komentirali je li primirje postignuto. Međutim vojska je objavila da su ukinuta zaštitna ograničenja  za stanovnike na jugu Izraela, nametnuta kad su borbe počele.

Izrael rijetko priznaje da je postigao primirje s militantnim skupinama u Gazi koje je označio kao terorističke organizacije.

Izraelska vojska rekla je da je od petka na južne izraelske gradove i sela ispaljeno 600 raketa i drugih projektila, od kojih je protuzračna obrana presrela više od 150.  Rekli su također da su ispalili granate ili izveli zračne napade na oko 320 ciljeva koji pripadaju militantnim skupinama u Gazi.

Nasilje se smirilo prije zore, upravo kad se stanovnici Gaze pripremaju za početak muslimanskog svetog mjeseca ramazana.

Sirene se u ponedjeljak više ne čuju na jugu Izraela i nema novih izvješća o zračnim napadima u Gazi.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum