TEHERAN

Izlaznost na iranskim izborima 42,57 posto

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na iranske parlamentarne izbore u petak izašlo je samo 42,57 posto birača, rekao je u nedjelju ministar unutarnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazil. 

Brojka će razočarati političko vodstvo u zemlji koje je pozvalo na izlaznost između najmanje 55 i 60 posto. 

Po njihovom bi mišljenju visoka izlaznost na izborima bila potvrda popularnosti njihovih politika i dokaz podrške islamskom režimu. 

Nizak rezultat može se protumačiti kao prosvjed protiv kompletnog iranskog vodstva. 

Prije objave službenih i konačnih rezultata, tvrdolinijaš i glavni konzervativni kandidat Mohammed Bagher Ghalibaf jasan je pobjednik izbora i mogao bi postati novi predsjednik parlamenta. 

Protivnici predsjednika Hasana Rohanija bili su u vodstvu u Teheranu gdje je izašlo tek 27 posto birača. 

Osim u Teheranu, dobro su prošli i u drugim pokrajinama pa mogu slaviti politički povratak. Nisu pobijedili na nacionalnim izborima od 2012. 

Konačni rezultati izbora očekuju se u ponedjeljak. 

Izbori su zasjenjeni diskvalifikacijom većine umjerenih i reformističkih kandidata koje predvodi iranski predsjednik Hasan Rohani.

 Gotovo 75 posto njihovih kandidata je diskvalificiralo Vijeće čuvara, odgovorno za ideološku provjeru kandidata na izborima u Iranu. 

Iran je u ozbiljnoj gospodarskoj i financijskoj krizi što je izazvalo masovne ulične demonstracije krajem 2019. 

Amnesty International tvrdi da su stotine ubijene u režimskom gušenju prosvjeda, što Teheran odbacuje. 

Napetosti između Washingtona i Irana znatno su porasle kada se Trump 2018. godine jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma Irana i svjetskih sila i nametnuo sankcije Iranu. 

Bijes zbog navodno slučajnog rušenja ukrajinskog zrakoplova u kojem je poginulo svih 176 putnika, uključujući brojne Irance i pokušaj prikrivanja incidenta pokrenuo je novi krug protuvladinih prosvjeda u siječnju. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater