NEW DELHI/MUMBAI

Indija odobrila sredstva za sporni popis stanovništva

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indijska vlada odobrila je u utorak sredstva za popis stanovništva koji bi se trebao provesti iduće godine dok se zemljom šire prosvjedi protiv nedavno donesenog zakona o državljanstvu koji diskriminira muslimanske izbjeglice iz susjednih zemalja i većinski hinduističke izbjeglice sa Šri Lanke.

Jedan od ciljeva indijskog zakona od državljanstvu je omogućiti brzo stjecanje državljanstva progonjenim hinduistima, Parsima, sikhima, budistima, džainistima i kršćanima koji su došli u Indiju prije 31. 12. 2014., iz Afganistana, Bangladeša ili Pakistana.

Zakonom nisu obuhvaćene muslimanske izbjeglice, zbog čega prosvjednici premijera Narendru Modija, hinduističkog nacionalista, kritiziraju za diskriminaciju muslimana i kršenje sekularnog indijskog ustava.

Vlada je odobrila 87, 54 milijarde rupija (1, 11 milijardi eura) za provođenje popisa stanovništva u travnju 2020. i 39, 41 milijardu rupija za ažuriranje nacionalnog registra stanovništva, rekao je ministar informiranja ministar Prakash Javadekar.

Nacionalni registar stanovništva stvorit će opsežnu bazu podataka o svakom stanovniku Indije.

Tisuće Indijaca prosvjeduju protiv novog zakona i protiv planova za izradom nacionalnog registra građana i najmanje je 21 osoba poginula u sukobima s policijom.

Modi je rekao da indijski muslimani, kojih ima oko 200 milijuna u zemlji od 1, 35 milijardi stanovnika, "ne trebaju brinuti" zbog zakona. 

Najveći su prosvjedi izbili u sjevernoj saveznoj državi Uttar Pradesh, gdje je poginulo 17 ljudi od početka prosvjeda 10. prosinca.

Prema lokalnim medijima neke su ozlijede nanesene pravim mecima, što policija odbacuje.

Preko 200 policajaca ozlijeđeno je u sukobima s prosvjednicima u toj najmnogoljudnijoj indijskoj državi.

Human Rights Watch i lokalni aktivisti tvrde da indijske vlasti koriste prekomjernu silu protiv prosvjednika, a u Uttar Pradeshu ugašen je mobilni internet na nekoliko mjesta, a veliki broj policajaca razmješten je na prosvjednim žarištima.

Modijeva Indijska narodna stranka (BJP) došla je na vlast 2014., a prije nje je zemljom od neovisnosti 1947. većinom vladao sekularni Indijski nacionalni kongres, kojim su često upravljali članovi obitelji Gandhi i Nehru.

Diskriminacija šrilankanskih Tamila

Kontroverzni zakon ne obuhvaća niti gotovo 100 tisućaTamila koji su, većinom hinduistička, druga najveća etnička skupina na Šri Lanki. 

Oko 60 tisuća tamilskih izbjeglica sa Šri Lanke, živi u većinski tamilskoj južnoj indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu, prema ministarstvu za raseljene.

Većina tih izbjeglica su hinduisti ili kršćani, čiji su očevi bili rođeni u Indiji, rekao je S. Velayutham, iz neprofitne Organizacije za rehabilitaciju izbjeglica s Eelama (Šri Lanka) u gradu Chennaiu u na jugu Indije.

Velayutham je objasnio za Reuters da su mnogi od njih radili kao radnici britanskih kolonijalnih vlasti na šrilankanskim plantažama čaja.

Ranije su vladini dužnosnici rekli kako je ministar za raseljene Amit Shah obećao premijeru Tamil Nadua Edappadi Palaniswamiju da će razmotriti pitanje isključivanja tamilskih izbjeglica iz Zakona o državljanstvu.

Šrilankanski građanski rat počeo je 1983., a završio tek 2009. porazom separatističke skupine Tamilski tigrovi, koja je proglasila neovisnost većinski tamilskih dijelova Šri Lanke nasuprot centralnoj vlasti većinski budističkih Sinhaleza.

Deseci tisuća stanovnika Šri Lanke izbjegli su u Indiju, pogotovo u državu Tamil Nadu. 

Mnogima od tih izbjeglica oduzeta je imovina u građanskom ratu, a u Tamil Naduu imaju ograničen pristup tržištu rada te ne mogu dobiti službene dokumente.

Bolivudske zvijezde većinom šute

Indijskom filmskom industrijom dominiraju glumci i režiseri, dominiraju muslimani, ali do sada se Bollywood nije previše oglašavao.

Tri najpoznatija glumca Aamir Khan, Salman Khan i Shah Rukh Khan nisu se izjasnili, iako su svi muslimani.

Međutim, režiser Anubhav Sinha, kritičar premijera Modija kazao je za Reuters kako je "ljut" što se do sada nitko od njih nije oglasio, iako imaju jako velik utjecaj te njihova riječ može utjecati na milijune ljudi.

Filmski kritičar i novina Rajeev Masand ukazao je na kulturološku razliku, u odnosu na Hollywood koji kritizira američke vlasti.

"U Americi Trump ne može koristiti vladinu mašineriju da krene na glumce koji se s njim ne slažu. Međutim, ovdje je strah od toga izrazito prisutan", rekao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater