PARIZ

Francuska pozvala svog veleposlanika u Rimu na konzultacije

EPA

EPA


Francuska je pozvala svog veleposlanika u Rimu na konzultacije nakon, kako navodi Pariz, neutemeljenih i opetovanih napada talijanskih političkih čelnika proteklih mjeseci.

Ovaj potez dolazi dva dana nakon što je potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio putovao u Pariz kako bi se sastao s predstavnicima "žutih prsluka", koji prosvjeduju protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona.

"Francuska je nekoliko mjeseci bila meta opetovanih, neutemeljenih napada i uvredljivih izjava", priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

"Zadnje uplitanje je dodatna i neprihvatljiva provokacija", navodi ministarstvo.

U priopćenju se dodaje da su napadi Italije bez presedana od Drugog svjetskog rata. "Neslaganja su jedna stvar, ali manipuliranje odnosima za izborne ciljeve je nešto drugo."

Dvojica potpredsjednika talijanske vlade, Matteo Salvini iz desničarske Lige i Luigi Di Maio iz populističkog Pokreta 5 zvijezda, provocirali su francuskog predsjednika Macrona glede niza gorućih pitanja.

"Svi ti potezi stvaraju ozbiljnu situaciju u kojoj se nameće pitanje o namjerama talijanske vlade prema Francuskoj", ističe ministarstvo. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini