BERLIN

Berlin: Umjetnička instalacija s pepelom nacističkih žrtava naišla na osude

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Povjerenik njemačke vlade za antisemitizam zauzeo se u srijedu za to da predstavnik židovske vjere nadgleda uklanjanje umjetničke instalacije u središtu Berlina za koju je navedeno da sadrži pepeo ljudi koje su ubili nacisti. 

"Bilo bi lijepo da ZPS (Centar za političku ljepotu) konzultira rabina prilikom uklanjanja umjetničke instalacije kako bi se osiguralo da barem budu poštovani židovski vjerski zakoni", kazao je Felix Klein u izjavi za njemačku agenciju Dpa, govoreći o umjetničkoj skupini koja je kreirala tu instalaciju.

"Sa zadovoljstvom ću im dati njegov kontakt", dodao je Klein.   

Ova umjetnička skupina u ponedjeljak je postavila instalaciju kao spomenik žrtvama nacizma u sklopu koje se nalazi i čelični stup koji, po navodima skupine, sadrži pepeo žrtava nacističkih masovnih pogubljenja.

Instalacija je postavljena u blizini njemačkog parlamenta, a riječ je o lokaciji na kojoj je nekada bio Reichstag, njemački parlament iz tog vremena, koji je 1933. izglasao izvanredne ovlasti Adolfu Hitleru koje su mu omogućile uspostavu diktature.

Ako umjetničko djelo zaista sadrži pepeo židovskih žrtava, tada ideja nije bila dobro zamišljena, kazao je Klein.

"Uznemirujuće je da umjetnici ovih dana vjeruju da moraju pribjeći tako drastičnim mjerama kako bi usmjerili pažnju na društvene bolesti", rekao je vladin povjerenik za antisemitizam.

"Svojim svjesnim ili nesvjesnim kršenjem religijskih običaja manjina oni doprinose grubostima društva protiv kojih su zapravo željeli ukazati", istaknuo je.

Središnje židovsko vijeće u Njemačkoj ranije je kritiziralo  umjetničku instalaciju ZPS-a ocjenjujući da samo želi privući pažnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum