četverodnevni blagdan 

U sjeni rata u Gazi muslimani počeli slaviti Kurban bajram

| Autor: Hina
Ilustracija (Vjernici ispred džamije u Rijeci)

Ilustracija (Vjernici ispred džamije u Rijeci)


Muslimani su u nedjelju u većem dijelu svijeta počeli slaviti Kurban bajram u sjeni razornog rata u Pojasu Gaze.  

Veliki četverodnevni blagdan koji se obilježava u mjesecu hodočašća u sveto mjesto Meku, u Saudijskoj Arabiji, utemeljen je na islamskome lunarnom kalendaru.

U propovijedi održanoj u povodu obilježavanja Kurban bajrama propovjednik je u najsvetijoj islamskoj džamiji u Meki izrazio potporu Palestincima.

"Usred obilježavanja Bajrama ne zaboravljamo svoju bespomoćnu braću i svoje voljene u Palestini", rekao je šeik Abdel-Rahman al-Sudais, saudijski vjerski dužnosnik i svećenik vjernicima u Velikoj džamiji u Meki.

Saudijska Arabija rodno je mjesto islama.

"O Bože, spasi džamiju al-Aqsu od agresije i nepravde okupatorskih cionista", dodao je al-Sudais u propovijedi koju je prenosila televizija, misleći pritom na treću najsvetiju islamsku džamiju u Jeruzalemu.

Plemenito svetište ili al-Haram al-Sharif na arapskom, Židovima je znano kao Brdo hrama. Sveto je to mjesto i za židove i za muslimane i istodobno neprekidan izvor sukoba između Izraelaca i Palestinaca. 

Al-Sudaisova retorika uslijedila je u trenutku kada Sjedinjene Države, tradicionalni saveznik Saudijske Arabije, pokušava 'progurati' sporazum o normalizaciji odnosa između Rijada i Izraela.

Izrael već bombardira Gazu. To traje otkako su militanti Hamasa u listopadu prošle godine pokrenuli napade bez presedana na Izrael. Tada su počinili masakr nad civilima.

Na snimkama iz Gaze vide se muslimanski vjernici kako klanjaju bajram-namaz među ruševinama svojih uništenih kuća.

Prvoga dana Kurban bajrama vjernici se okupljaju na molitvama u džamijama rano ujutro.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter