NISU NEZADOVOLJNI

Srbi rezultate glasanja o rezoluciji o Srebrenici nazvali moralnom pobjedom: "84 glasa za nisu natpolovična većina"

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Pokazali smo kako se bori za Srbiju, rekao je u četvrtak u New Yorku srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon što je Opća skupština UN-a usvojila rezoluciju o genocidu u Srebrenici s 84 glasa za, 19 protiv i 68 suzdržanih, što su srpski dužnosnici proglasili svojom moralnom pobjedom. 

Opća skupština UN-a usvojila je rezoluciju kojom podsjeća na genocid počinjen nad Bošnjacima Srebrenice 1995. i pozvala na uspostavu 11. srpnja kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve tog zločina.

Vučić je istaknuo da su 84 zemlje glasale za rezoluciju, ali 87 nije. "U bilo kojem nacionalnom parlamentu takav akt ne bi uspio". 

Vučić je poimence zahvaljivao državama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane. Među zemljama EU-a, Mađarska je glasala protiv, a Slovačka, Grčka i Cipar bile su suzdržane. 

Srbijanski predsjednik istaknuo je da su se i tri zemlje koje su bile među sponzorima rezolucije na kraju suzdržale od glasanja.

Rezoluciju su predložile Njemačka i Ruanda, a sponzori su joj četrdesetak država, uključujući Hrvatsku koja je također glasala "za".

Agencija Associated Press piše da su se podržavatelji rezolucije nadali stotini glasova. Protiv su bile i Rusija i Kina te neke afričke, južnoameričke i azijske države poput Kube, Nikaragve, Venezuele, Južne Koreje, Azerbajdžana.

Pogrešno su radili oni koji su ovo osmislili, ocijenio je Vučić, sve su učinili da bi ponizili Srbiju, ocijenio je Vučić.

On je i na instagramu objavio poruku: "Predaja za nas nikada nije opcija! Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod", uz fotografiju sa sjednice u New Yorku na kojoj sjedi ogrnut zastavom Srbije.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik rekao je da rezolucija o Srebrenici nije dobila većinu u Općoj skupštini "nego je propala" jer 84 glasa za "nisu natpolovična većina".

Dodik je ocijenio kako je propala namjera "da se Srbima zalijepi da su genocidan narod".

Srbijanski mediji popratili su u četvrtak usvajanje rezolucije dominantnim ocjenama da taj dokument nije dobio uvjerljivu većinsku podršku, uz naslove "Poraz Zapada i njegovih ucjena" i konstataciju o "sramnoj rezoluciji" koja u konačnici ima više glasova 'protiv' i 'suzdržanih' nego onih 'za'.

Beogradski mediji izdvajaju ocjenu ruskog veleposlanika u UN-u Vasilija Nebenzje koji je rekao da rezultat glasanja u Općoj skupštini pokazuje duboke podjele u međunarodnoj zajednici, ocjenjujući da se radi o "Pirovoj pobjedi predlagača". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini