Pokazivanje mišića

Kineska vojska okružila Tajvan, počele velike vojne vježbe: "Ovo vam je kazna za separatističke poteze"

| Autor: P. N.
(Foto: iStock)

(Foto: iStock)


Kina je, samo nekoliko dana nakon prisege novog predsjednika, pokrenula dvodnevne vojne vježbe oko Tajvana navodeći da se radi o "kazni za separatistička djela".

Kineska vladajuća Komunistička partija Tajvan smatra dijelom svojeg teritorija i navodi da će ga zauzeti ako je potrebno i – silom, a vježbe kojima se otok de facto opkoljava predstavljaju prvi pravi test za novoizabranog predsjednika Lai Ching-tea.

CNN piše kako je kineska Narodna oslobodilačka vojska (PLA) priopćila je da je pokrenula zajedničke vojne vježbe koje uključuju vojsku, mornaricu, zrakoplovstvo i raketne snage u područjima oko Tajvana u četvrtak u 7.45 sati.

Vježbe se izvode u Tajvanskom tjesnacu – uskom vodenom tijelu koje odvaja otok od kopnene Kine – kao i sjeverno, južno i istočno od Tajvana. Također i u područjima oko tajvanskih udaljenih otoka Kinmen, Matsu, Wuqiu i Dongyin, koji se nalaze tik uz jugoistočnu obalu Kine, stoji u priopćenju Zapovjedništva istočnog ratišta PLA-a.

Mornarički pukovnik PLA Li Xi, glasnogovornik zapovjedništva, nazvao je vježbe "snažnom kaznom za separatističke činove snaga za neovisnost Tajvana i ozbiljnim upozorenjem protiv uplitanja i provokacija vanjskih sila".

Novog tajvanskog predsjednika Peking je označio kao "opasnog separatista" te je osudio njegov inauguracijski govor, tijekom kojeg je pozvao Kinu da prestane sa zastrašivanjem Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane osudilo je kineske vježbe kao "iracionalne provokacije i akcije koje podrivaju regionalni mir i stabilnost". U priopćenju od četvrtka, ministarstvo je reklo da je poslalo pomorske, zračne i kopnene snage kao odgovor na vježbe.

"Ostajemo suzdržani. Ne tražimo sukobe, ali nećemo ni bježati od njih. Imamo samopouzdanja u zaštiti naše nacionalne sigurnosti", rečeno je.

Glasnogovornica tajvanskog predsjednika Karen Kuo rekla je kako je žalosno vidjeti da Kina jednostranim vojnim provokacijama prijeti tajvanskoj demokraciji i slobodi te regionalnom miru i stabilnosti.”

Prije malo manje od dvije godine Kina je već, podsjetimo, organizirala velike ratne operacije oko Tajvana kako bi pokazala svoje nezadovoljstvo posjetom tadašnje predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi. Peking je ispalio projektile u vode koje okružuju otok i simulirao blokadu borbenim zrakoplovima i ratnim brodovima, što je bila najveća demonstracija sile u posljednjih nekoliko godina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini