Nove komplikacije

Egipat kaže da bi se mogao povući kao posrednik u pregovorima o primirju u Gazi

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Egipat je u srijedu zaprijetio da će se povući kao posrednik u pregovorima o prekidu vatre u Gazi nakon što je CNN izvijestio da su egipatske obavještajne službe promijenile uvjete nedavnog prijedloga primirja i pokvarile dogovor.

"Pokušaji bacanja sumnje i vrijeđanja egipatskih posredničkih napora samo će dovesti do daljnjih komplikacija situacije u Gazi i cijeloj regiji. Mogli bi natjerati Egipat da se potpuno povuče iz posredovanja u sukobu", rekao je Diaa Rashwan, voditelj egipatskog odjela Državne službe za informiranje na društvenim mrežama.

Citirajući tri upućene osobe, CNN je u utorak izvijestio da su egipatske obavještajne službe promijenile uvjete prijedloga prekida vatre na koji je Izrael pristao ranije u svibnju.

Kada je Hamas 6. svibnja objavio da prihvaća sporazum, to nije bio onaj sporazum za koji su kolege posrednici iz SAD-a i Katara mislili da je dostavljen Hamasu na razmatranje, navodi CNN.

Promjene koje je napravila egipatska obavještajna služba izazvale su bijes američkih, izraelskih i katarskih dužnosnika i dovele do zastoja u pregovorima, kaže ta televizijska mreža.

Rashwan je rekao da je sudjelovanje Kaira kao posrednika rezultat "ponovljenih zahtjeva i inzistiranja" Izraela i SAD-a.

Dodao je da su neke "strane" nedavno okrivile egipatske i katarske posrednike i optužile ih da su pristrani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini