gruzija

Vlada optužuje organizatore prosvjeda da žele silom preuzeti vlast

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Gruzijska Služba državne sigurnosti optužila je u srijedu organizatore prosvjeda protiv vladina prijedloga zakona o "stranim agentima" da žele silom preuzeti vlast i upozorila građane da im se ne pridružuju.

Tisuće ljudi već mjesec dana gotovo svakodnevno prosvjeduju protiv tog prijedloga zakona koji smatraju autoritarnim i inspiriranim sličnim zakonom u Rusiji koji se koristi za gušenje disidenata.

U objavi na Facebooku gruzijska agencija za unutarnju sigurnost upozorila je da organizatori prosvjeda imaju za cilj "rušenje državnih struktura i vlade nasilnim putem".

Agencija je istaknula da se organizatore prosvjeda financira izvana i da su planirali nasilje protiv policije, uz kampanju građanskog neposluha poput "revolucija boja", niza pobuna koje su srušile vlade u bivšim sovjetskim republikama ranih 2000-ih.

"Pozivamo mlade koji sudjeluju u prosvjedima da ne slijede provokacije", navodi se u priopćenju. 

Gruzijski parlament trebao bi 13. svibnja održati treće i posljednje čitanje prijedloga zakona. Oporba je pozvala na novi niz masovnih prosvjeda od 11. svibnja.

Zapadne zemlje također kritiziraju prijedlog zakona, po kojem će se organizacije koje dobivaju više od 20 posto novca iz inozemstva morati registrirati kao agenti stranog utjecaja.

Europska unija, koja je u prosincu Gruziji dala kandidatski status, upozorila je da bi zakon mogao otežati pristupanje u Uniju.

Prijedlog zakona izazvao je sukob između vladajuće stranke Gruzijski san i koalicije oporbenih stranaka, građanskog društva i predsjednika države.

Vlada ističe da je zakon potreban radi promicanja transparentnosti i zaštite gruzijskog suvereniteta.

Snage sigurnosti protiv prosvjednika često koriste suzavac i vodene topove. Prošli tjedan policajci su pretukli vođu glavne gruzijske oporbene stranke.

Predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili priopćio je u srijedu da će vladajuća stranka izraditi javnu bazu "o svim osobama upletenim u nasilje, druge nezakonite radnje, prijetnje i ucjene ili svima koji takva djela javno potiču".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom