bih

Prekinut program RTV Federacije, državni emiter im uskratio usluge

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Emitiranje programa radija i televizije Federacije BiH (RTVFBiH) obustavljeno je u srijedu na temelju odluke Upravnog odbora državnog javnog emitera BHRT da tom entitetskom servisu uskrati usluge produkcije zbog nagomilanog duga.

Na kanalima na kojima program emitira RTV FBiH od jutarnjih je sati samo testni signal, a prema najavama će entitetski radio i televizijska kuća biti u prilici slušateljima i gledateljima nuditi samo dnevnik i vijesti.

"Zbog nemogućnosti dogovora s menadžmentom RTVFBiH, bili smo prinuđeni donijeti ovu odluku jer prethodni pozivi za izmirenje obaveza nisu imali efekta. U slučaju izmirenja obaveza, privremene mjere će se staviti van snage", stoji u izjavi Upravnog odbora BHRT.

Odluka o prekidu produkcijskih usluga za FTV obrazložili je činjenicom da entitetska televizija državnom emiteru od prosinca 2023. nije platila dug za produkcijske usluge, koji je sada narastao na više od 800 tisuća eura, no ovaj drastični potez zapravo je eskalacija dugogodišnjeg sukoba o načinu raspodjele sredstava koji se prikupljaju pretplatom.

Na odluku da im se uskrate produkcijske usluge u RTV domu u Sarajevu, u kojemu oba emitera imaju sjedište, predstavnici RTV Federacije BiH  reagirali su izjavom u kojoj krivicu za problem neriješenih dugovanja prebacuju na BHRT te ističu kako im se ovime uskraćuje ustavno i zakonsko pravo na rad, a javnosti na pravodobno informiranje pa su zbog toga najavili i kaznene prijave protiv čelnika BHRT.

Pozvali su na hitan dogovor kako bi omogućilo aktiviranje novca prikupljenog od pretplate, koji je sada blokiran na računu Elektroprivrede BiH jer se dva emitera ne mogu dogovoriti o načinu raspodjele. 

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH je uveden sustav javnog RTV servisa kojega čine državni emiter BHRT, RTV Federacije BiH te Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Zakonom o javnom servisu predviđeno je da se sredstva iz pretplata koja se prikupljaju na teritoriju cijele BiH dijele u omjeru po kojemu polovica tog iznosa pripada BHRT-u, dok entitetskim servisima pripada po 25 posto tih prihoda.   

No RTRS taj je zakon jednostrano suspendirala i svu pretplatu prikupljenu u tom entitetu zadržava za sebe pa na taj način BHRT-u sada duguju više od 25 milijuna eura.

RTV FBiH istodobno je upravljala novcem prikupljenim na području Federacije i za sebe zadržavala veći dio pa BHRT-u tako duguje gotovo 10 milijuna eura.

Zaposlenici na BHRT-u zbog toga izravno trpe posljedice jer rade za minimalne plaće i to bez doprinosa za koje poslodavac nema novaca.

Sva tri javna servisa istodobno su izložena različitim političkim pritiscima, a vladajuće i oporbene stranke uzajamno se optužuju za takvo stanje. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum