američki državni tajnik

Blinken na Bliskom istoku s ciljem uspostave primirja u Gazi

| Autor: Hina
Antony Blinken (Reuters)

Antony Blinken (Reuters)


Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u ponedjeljak u Saudijsku Arabiju, prvu etapu turneje po Bliskom istoku, s ciljem uspostave primirja između Izraela i Hamasa koje bi omogućilo oslobađanje talaca i dostavu više humanitarne pomoći u Gazu.  

Blinken, koji će također posjetiti Jordan i Izrael, sastaje se u Rijadu s nekoliko kolega iz zemalja Perzijskog zaljeva i Europe s kojima će razgovarati o obnovi Pojasa Gaze nakon rata, rekao je dužnosnik State Departmenta.

Ti bi planovi mogli uključivati ??financiranje obnove enklave, čija je većina stanovnika raseljena a teritorij pretvoren u ruševine nakon gotovo sedam mjeseci bombardiranja i borbi, ili čak potporu za uspostavu novih struktura vlasti za “ dan poslije” rata.

State Department je objavio da će Blinken razgovarati "o pokušajima koji su u tijeku da se uspostavi primirje u Gazi koje bi omogućilo oslobađanje talaca" te spriječilo širenje rata na regiju.

Posjet Blinkena odvija se u povodu dvodnevnog sastanka Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Izrael nije nazočan u Rijadu jer se pregovori o primirju i oslobađanju talaca, uz posredovanje SAD-a, Egipta i Katara, odvijaju u Egiptu. SAD, Egipat i Katar već mjesecima pokušavaju ishodovati primirje.

No, događanje u Rijadu je "prilika za strukturirane rasprave s ključnim akterima", rekao je u subotu predsjednik WEF-a Borge Brende.

On je spomenuo i "novu dinamiku u razgovorima o taocima i (...) mogućem izlasku iz slijepe ulice u kojoj se nalazimo u Gazi".

Od početka rata Saudijska Arabija radi s ostalim zemljama na okončanju sukoba koji prijeti da zapali regiju i osujeti njezim ambiciozni program ekonomskih reformi poznat kao Vizija 2030.

Zaljevska monarhija, najveća izvoznica nafte na svijetu, takđer pregovara o mogućem sporazumu normalizacije odnosa s Izraelom, popraćenog jačanjem sigurnosnog partnerstva s Washingtonom.

Normalizacija bi imala veliki odjek s obzirom da je saudijsko kraljevstvo čuvar dvaju najsvetijih mjesta u islamu, no izbijanje rata između Izraela i Hamasa nakon što je islamistička skupina 7. listopada izvršila napad na jug židovske države, tu je perspektivu udaljilo.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater