američka izaslanica

Thomas-Greenfield: Punopravno članstvo u UN-u Palestincima neće donijeti državnost

| Autor: Hina
Ilustracija (Reuters)

Ilustracija (Reuters)


Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak glasati o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, a taj potez neće voditi do rješenja izraelsko-palestinskog sukoba u vidu dvije države, rekla je američka izaslanica pri UN-u u srijedu.

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield izjavila je u srijedu da ne vidi kako bi rezolucija UN-a koja preporuča da Palestina postane punopravna članica UN-a dovela do dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Thomas-Greenfield komentirala je to na tiskovnoj konferenciji u Seulu, upitana je li SAD spreman priznati zahtjev palestinskih vlasti za punopravno članstvo u UN-u.

"Ne vidimo da će donošenje rezolucije u Vijeću sigurnosti nužno dovesti do rješenja s dvije države koje će funkcionirati i napredovati", izjavila je Thomas-Greenfield.

Kazala je da je američki predsjednik Joe Biden kategorički rekao da Washington podržava dvodržavno rješenje i da radi na njegovoj što skorijoj provedbi.

Očekuje se da će Palestinska samouprava potaknuti 15-člano Vijeće sigurnosti da već u četvrtak glasa o nacrtu rezolucije kojom se preporuča da postane punopravna članica tog svjetskog tijela, rekli su diplomati.

Alžir, članica Vijeća sigurnosti, razaslala je nacrt teksta u utorak navečer.

Odbor Vijeća sigurnosti UN-a koji je razmotrio zahtjev "nije mogao dati jednoglasnu preporuku" o tome ispunjava li kriterije, prema izvješću odbora u utorak.

Zahtjev za punopravnim članstvom UN-a mora odobriti Vijeće sigurnosti, u kojem Sjedinjene Države imaju pravo veta, a zatim najmanje dvije trećine Opće skupštine od 193 članice.

Nije mnogo postignuto u ostvarenju palestinske državnosti od potpisivanja sporazuma iz Osla između Izraela i Palestinske samouprave početkom 1990-ih.

Među preprekama je širenje izraelskih naselja, a izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan kaže da Palestinska samouprava nije ispunila potrebne kriterije.

Palestinska samouprava, na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali. Hamas je 2007. zbacio Palestinsku samoupravu s vlasti u Pojasu Gaze.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater