posljedice klimatskih promjena

Obilne kiše u pustinji: Dubai poplavljen, zračne luke preusmjerile letove

| Autor: Glas Istre


Početkom tjedna Ujedinjene Arapske Emirate pogodile su nezapamćene poplave. Ponegdje je u samo 24 sata palo više od 150 mm kiše, što značajno prelazi očekivanu prosječnu godišnju količinu oborina na tom pustinjskom području.

Medije su obišle snimke poplavljene zračne luke koja je bila prisiljena preusmjeravati letove dok ne prođe vodeni val, a poplavljen je i sam Dubai gdje su brojni automobili zapeli u bujicama. Glavni uzrok tim nedaćama je nepostojanje javne odvodnje, na čemu će se u budućnosti očito morati poraditi ako nastave ovih tempom "prizivati" kišu.

Mnogi su se zapitali koji je uzrok ovoj obilnoj kiši u pustinjskom području? Nije tajna kako UAE koriste metodu zasijavanja oblaka raznim kemikalijama kako bi riješili "problem" malih količina oborina, ali moguće kako je ovog puta ono dodatno pogoršalo poplave, o čemu piše primjerice ugledni Bloomberg.

Meteorolog Ahmed Habib iz Nacionalnog centra za meteorologiju UAE potvrdio je izvođenje sedam takvih operacija u samo dva dana, a naredba je kako se zasijavanje oblaka mora izvršiti čim se pojavi prihvatljivi oblačni sustav, jer tko zna kad će se javiti iduća prilika u kojoj je moguće uzrokovati konkretniju kišu.

Ipak, nitko sa sigurnošću ne može reći koji je točan uzrok ovih poplava i koliko je zasijavanje oblaka tome doprinijelo. Meteorolozi spominju i neobično te sporo kretanje mlaznih struja što pogoduje zadržavanju kišonosnih oblaka i oluja na određenom području. Nadamo se kako će se provesti znanstvena istraživanja kako bi se utvrdio točan uzrok ovoj velikoj anomaliji.

Inače, o zasijavanju oblaka pisali smo opsežno na Istrametu u kolovozi 2023. godine, o čemu možete više pročitati ovdje. Ono se izvodi specijaliziranim zrakoplovima i dronovima te nema veze s raširenom teorijom zavjere koja spominje "chemtrailse", "ljude guštere”, "demončine" i slično, već je to praksa brojnih meteoroloških zavoda te se svakako ne provodi u tajnosti.

Zasijavanjem oblaka koriste se i druge države, samo u SAD-u to su većinom Teksas, Colorado i Nevada, a da ne spominjemo Kinu i još neke svjetske velesile.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini