grci u štrajku zbog rasta troškova

Brodovi u lukama, vlakovi na kolodvorima

| Autor: Hina
Ilustracija (Zadarski list)

Ilustracija (Zadarski list)


Brodovi u grčkim lukama stoje usidreni, a željeznički promet je u srijedu obustavljen zbog štrajka radnika u prometnom sektoru koji traže veće plaće kako bi se nosili s rastućim životnim troškovima.

Ni vozači autobusa i taksija danas ne rade pa su mnoge ceste u središtu Atene zakrčene jer se stanovnici sami voze na posao.

Vozači su se pridružili 24-satnom štrajku najvećeg grčkog sindikata privatnog sektora GSEE koji kaže da plaće prijevoznika još uvijek zaostaju za plaćama europskih kolega.

Grčka je ovog mjeseca povisila svoju mjesečnu minimalnu bruto plaću za 6,4 posto, na 830 eura, što je četvrto takvo povećanje u pet godina, dok se zemlja oporavlja od desetljeća duge financijske krize.

No radnici kažu da to povećanje nije dovoljno da bi pratilo sve veće troškove hrane i stanovanja.

"Poruka je jasna. Radnici ne mogu spojiti kraj s krajem dok primaju najniže plaće, a cijene naglo rastu", stoji u priopćenju GSEE-a, koji predstavlja oko 2,5 milijuna radnika.

Konzervativna vlada premijera Kiriakosa Micotakisa, koja je ponovno pobijedila na izborima u lipnju prošle godine, obećala je povećati mjesečnu minimalnu plaću na 950 eura do 2027., kada joj završava mandat, te povećati prosječnu plaću za više od 25 posto, na 1500 eura do istog roka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini