NAŠLE SU LJUBAV I SPAS NA VERUDELI

FOTO / Oporavljene pulske kornjače, glavate želve Mery Fisher i Zoki, puštene u more. Imaju odašiljač, uvijek ćemo znati gdje su!

| Autor: Borka PETROVIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ


Prije samog puštanja kornjača okupljenima je pojašnjeno kako su glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. godine pronašli mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon boravka u Veterinarskoj stanici u Splitu, preseljena je u pulski Aquarium, gdje je, s obzirom na višestruke ozljede glave, ručno hranjena kako bi se u potpunosti oporavila

 

Centar za oporavak morskih kornjača održao je jučer na Verudeli jesensko puštanje morskih kornjača. S plaže pored svjetionika Verudica u more su, pred brojnim zaljubljenicima u morski svijet, puštene glavate želve Mery Fisher i Zoki koje su ovdje bile na oporavku.

Prije samog puštanja kornjača okupljenima je pojašnjeno kako su glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. godine pronašli mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon boravka u Veterinarskoj stanici u Splitu, preseljena je u pulski Aquarium, gdje je, s obzirom na višestruke ozljede glave, ručno hranjena kako bi se u potpunosti oporavila.

Zoki je pak u Centar stigao krajem srpnja ove godine. Pronađen je kako bespomoćno pluta u moru kod otoka Suska. Najprije su ga preuzeli djelatnici Plavog svijeta i zadržali u svom centru, a s obzirom na to da je i dalje plutao, odlučili su nazvati Aquarium Pula i organizirati prijevoz do Centra za oporavak morskih kornjača. U Pulu, gdje su mu ustanovljene stare ozljede, stigao je brodom Biševo. Srećom, ubrzo se oporavio, uspostavio pravilnu plovnost, a već nakon nekoliko dana počeo normalno jesti ponuđenu hranu.

Nakon finalnih pregleda odlučeno je da su kornjače spremne za samostalan život te puštene u more. Na njih je, doznajemo, u suradnji s Odjelom za bioraznolikost sveučilišta Primorska iz Kopra postavljen GSM odašiljač za telemetrijsko praćenje, a u sklopu projekta "LIFE-EUROTURTLE, zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača Europske unije".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater