PROVJERE

KONTROLIRANO 29 PASA: Komunalni redari kaznili trojicu neodgovornih vlasnika kućnih ljubimaca s ukupno 1.200 kuna

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(Danilo MEMEDOVIĆ)

(Danilo MEMEDOVIĆ)


Ukoliko vlasnik ne počisti za ljubimcem i izvede ga na javnu površinu bez povodca i nadzora u prekršaju je, za što je predviđena kazna od 600 do 1.000 kuna. Štenci se moraju čipirati u roku od 90 dana

Komunalni redari proteklog su mjeseca, točnije od 7. do 23. listopada, kaznili troje vlasnika kućnih ljubimaca s ukupno 1.200 kuna zbog kršenja Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama. S obzirom da je bilo riječ o pet akcija u kojima je kontrolirano 29 pasa, može se zaključiti da se vlasnici uglavnom pridržavaju spomenute odluke. A u njoj stoji da se psi moraju voditi na povodcu, da moraju biti čipirani i da se za njima mora očistiti javna površina.

Iz Grada podsjećaju da sustavno i redovito nadziru kućne ljubimce, počevši od kontrole knjižica, što pak uključuje provjeru cijepljenja i mikročipiranja, sve do nadzora uvjeta u kojima psi žive.

Ispred garaže

"Osim u spomenutim zajedničkim akcijama, komunalno redarstvo u sklopu svojih redovnih aktivnosti upoznaje vlasnike s obvezama i potrebom vođenja adekvatne skrbi i brige o svojim kućnim ljubimcima", napominju iz Grada.

Podsjećaju da je obveza mikročipiranja pasa i mačaka propisana člankom 45. Zakona o veterinarstvu koji određuje da psi moraju biti označeni mikročipom najkasnije u roku od 90 dana od štenjenja te uvedeni u Upisnik kućnih ljubimaca koji vodi Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane. U suprotnom, prema članku 162. istog zakona, propisana je novčana kazna za pravne osobe od 10.000 do 30.000 kuna, a za fizičke od 2.000 do 6.000 kuna. Kažnjavanje je u nadležnosti veterinarske inspekcije.

Pulski komunalni redari postupaju prema spomenutoj gradskoj odluci, koja pak predviđa kazne od 600 do 1.000 kuna ukoliko vlasnik izvede psa na javnu površinu bez povodca i nadzora ili ako ga izvede na javnu površinu gdje je to zabranjeno. Novčana kazna predviđena je i za one koji odmah ne uklone fekalije kojima su njihovi ljubimci onečistili javne površine. Vlasnik mora voditi računa da njegov ljubimac ne može istrčati iz dvorišta ili drugog ograđenog prostora na javnu površinu bez nadzora i povodca. U suprotnom također slijedi kazna.

Nedavno se redakciji obratila čitateljica s Verude Porat, žaleći se na susjedu, čiji se pas olakšava ispred njene garaže, a nitko ne čisti za njim.

"Evo, i jutros sam počistila poveći komad. Svaki dan je tako. Nije pas kriv, upozorila sam je, ali životinja i dalje obavlja nuždu baš ispred moje garaže", požalila se gospođa. Za takav je prekršaj predviđena kazna od minimalno 600 kuna. Osim toga, na mnogim su lokacijama postavljeni tzv. pseći boksovi u koje se može odložiti izmet. Možda bi, da bi se izbjegle ovakve situacije, boksovi trebali postaviti i na rubne dijelove grada.

Oznaka zabrane

Iz Grada pak podsjećaju da provode niz aktivnosti kojima žele omogućiti kvalitetan suživot ljubimaca, njihovih vlasnike i cijele zajednice. Pritom navode kampanju "Pula pet plus" u sklopu koje se provode te aktivnosti: uređen je ograđeni park za pse sa svom potrebnom opremom u sklopu multifunkcionalnog igrališta na Valdebeku, izgrađena su igrališta za pse na Sisplacu i u Šijanskoj šumi, postavljeni su pseći boksovi u najposjećenijim pulskim parkovima. Osim toga, kućnim ljubimcima omogućen je besplatan ulazak u gradske autobuse.

"Da bi javne površine bile sigurne i uredne te primjerene za igru i druženje djece, postavljene su i posebne table s oznakom zabrane ulaska pasa, a donijeta je i Odluka o javnim površinama namijenjenim izvođenju i kretanju kućnih ljubimaca te plaža na kojima je dozvoljen boravak i kupanje kućnih ljubimaca", nabrajaju iz Grada.

Pas, metar, dužina

Člankom 10. gradske Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim i izgubljenim životinjama propisan je način držanja pasa koji se ne smiju držati trajno vezani ili trajno smješteni u ograđenom prostoru.

Nadalje, pas se smije vezati samo ako ne postoji mogućnost smještaja u ograđeni prostor. Zanimljivo je da se pas dužine do jednog metra ne smije vezati na dužinu kraću od tri metra, a pas duži od metra ne smije se pak vezati na povodac kraći od trostruke dužine životinje, mjereno od vrška repa do vrha njuške.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater