PRVI SASTANAK

Zoričić, Možemo i SDP krenuli u stvaranje koalicije

| Autor: Marcello ROSANDA
Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić (snimio M. MIJOŠEK)

Sanja Radolović, Filip Zoričić i Dušica Radojčić (snimio M. MIJOŠEK)


"Obavještavamo vas da smo Dušica Radojčić, Sanja Radolović i moja malenkost započeli razgovore oko formiranja većine u pulskom Gradskom vijeću. Ti se razgovori baziraju na važnim moralno-etičnim pitanjima borbe protiv klijentelizma, razno raznih lobija i interesa i uključivanju što više građana u procese odlučivanja", uvodno je medije izvijestio Filip Zoričić prilikom današnje tiskovne konferencije, i to odmah nakon što je svečano preuzeo gradonačelničku funkciju od Borisa Miletića.

Potom se u ime Možemo!Pula obratila njihova koordinatorica Dušica Radojčić i ustvrdila da su na ovim izborima uspjeli napraviti nevjerojatnu stvar u Puli.

- Pred nama je novo razdoblje u kojem ćete vidjeti kako zapravo izgleda transparentna i otvorena gradska uprava. Mi smo nedavno iznijeli prijedlog međustranačkog sporazuma za kreiranje većine u Vijeću, a ono sadrži temeljna načela dobrog upravljanja. Temelji se na otvorenom gradskom proračunu, na odgovornosti za rad u gradskoj upravi i komunalnim poduzećima, uključivanju građana u odlučivanje o bitnim razvojnim pitanja i još nekim stavkama koje ste već imali priliku pročitati. To su temelji svake dobre uprave, a koju do sada nismo mogli vidjeti. Upravo zato mislim da je ovo važna prekretnica. Pregovori počinju sljedeći tjedan, a naš prijedlog je, iako podložan dopunama, zbilja najbolji mogući početak za Pulu, rekla je Radojčić.

Istaknula je da će se uspostaviti mehanizmi upravljanja gradom koji se neće moći tako lako mijenjati, neovisno o tome tko je na vlasti.

Sanja Radolović iz SDP-a kazala je da su tri političke opcije čiji su predstavnici prisutni ostvarile nevjerojatan uspjeh te da su u pulskom SDP-u izrazito zadovoljni o tijeku pregovora.

- Dušicu i Filipa, zajedno s njihovim timovima, doživljavamo kao partnere, a mislim da će to tako i ostati. Inzistirat ćemo na konkretnim, kapitalnim i razvojnim projektima jer građanima želimo, za četiri godine, ostaviti nešto vidljivo - Pulu za ponos svim građanima, kazala je Radolović.

Potom je nabrojala sve važne projekte o kojima je govorila tijekom kampanje, a koji će, može se vjerovati, biti zajednički ciljevi svim dionicima nove većine u gradskom parlamentu. Spomenula je, tako, uređenje pulske rive, obnovu Ulice 43. istarske divizije, obnove pulskih fasada, izvlačenje novaca iz europskih fondova, građenje škola, obnovu kupališta Stoja, vraćanje kulture u grad, kao i vraćanje života u centar grada.

- Bit ćete na vrijeme informirani o svemu. Gradsko vijeće moramo formirati do 19. lipnja i mislim da će ovo biti jedna lijepa nova gradska priča, zaključio je novi gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Uslijedila su novinarska pitanja od kojih je prvo bilo hoće li trojac uključiti i pulski HDZ u pregovore. Sanja Radolović odgovorila je da na razini lokalne politike ne treba brinuti u svjetonazorskim stavovima.

- Mi se brinemo hoćemo li izgraditi škole, hoće li nam djeca ići u adekvatne vrtiće i tako dalje. Mi iz SDP-a nismo nikada imali problema surađivati kada je trebalo podržati nekakve konkretne projekte i kada je trebalo biti brana bivšoj korupcijskoj vlasti, istaknula je Radolović, nakon čega je Radojčić kratko dodala da je prva točka međustranačkog sporazuma da nema koaliranja s IDS-om i HDZ-om.

Na pitanje hoće li dio njihovih pregovora biti i isticanje kandidata iz redova pripadnika srpske nacionalne manjine, Zoričić je odgovorio da će ubrzo doći do dogovora po tom pitanju. Neslužbeno pak saznajemo da će potencijalni vladajući trojac istaknuti zajedničkog kandidata za to 22. mjesto u gradskom parlamentu. Na isti je način Zoričić odgovorio i na pitanje je li već poznato ime buduće(g) predsjednika(ce) Vijeća.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater