ZELENE OAZE

Zapuštene zgrade, ali ne i površine oko njih, upravo se sadi sezonsko cvijeće: Grad godišnje utroši više od OSAM MILIJUNA KUNA U PARKOVE

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Samo tijekom listopada orezano je više od 50 stabala koja su svojim krošnjama zaklanjala vidljivost, prometne znakove ili predstavljala opasnost za ljude i imovinu. Tako su temeljito orezana stabla sofora u Kranjčevićevoj ulici, uklonjene su suhe i polomljene grane s velikog alepskog bora u Parku Franje Josipa I

Unatoč zapuštenosti grada i gradskih fasada, koje se od dotrajalosti doslovno raspadaju, kada su zelene površine u pitanju priča je, srećom, nešto pozitivnija. Naime, čak više od 43 posto površine grada obuhvaćaju zelene površine različitih namjena - za sport i rekreaciju, javne zelene površine, zaštitne zelene površine. Iz Grada napominju da godišnje u održavanje zelenih površina utroše više osam milijuna kuna.

Djelatnici Pula Herculanee odjela Hortikultura intenzivno su ovih dana radili na uljepšavanju brojnih zelenih površina diljem Pule. Bablje ljeto pogodovalo je radovima na otvorenome. "Hortikulturno uređenje grada ima veliki značaj, imperativ je jer težimo urednom, uređenom i dotjeranom urbanom središtu grada" naglašava pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Nastavljaju kositi

Budući da je jesen vrijeme sadnje nekih vrsta sezonskog cvijeća, poput tratinčice, potočnice, maćuhice i lukovica, do sada je posađeno više od 12.000 sadnica sezonskog cvijeća i 4.000 lukovica na desetak lokacija u gradu, napominju u priopćenju. U tijeku je nabava 200 trajnica za uređenje 20 kamenih vaza u staroj gradskoj jezgri (Forum, Ulica Sergijevaca, Kandlerova ulica, Riva Ulica Sv. Teodora), koje će im dati novi, jesensko-zimski izgled. Nakon sadnje cvjetnih gredica i vaza, uslijedit će sadnja ukrasnog grmlja i stabala na više lokacija u gradu. Do kraja godine planira se (do)sadnja ukrasnog bilja i trajnica, kao i sadnja 20-ak stabala.

Nastavljaju s košnjom po gradskim četvrtima i po pulskoj zaobilaznici. Do sada je blaga jesen pogodovala bujanju grmova i živica koje se intenzivno orezuju i oblikuju ovisno o vrsti i lokacijama na kojima se nalaze. Istovremeno se okopavaju i pljeve od korova kako bi se dobio uredniji izgled površina, ali i postigli bolji uvjeti za prezimljavanje biljaka. Do sada su tako uređene površine na ulazu u grad iz pravca stancije Peličeti, veliki rotor i okolne površine, živica na Trgu Republike, a dijelom i površine na Trgu kralja Tomislava i u Mutvoranskoj ulici gdje se radovi nastavljaju.

Orezivanje stabala je zahtjevan i stručan posao koji se, osim u hitnoćama, obavlja u periodu mirovanja vegetacije, dakle u jesenskim i zimskim mjesecima pa su stoga djelatnici Hortikulture vrlo aktivni i po tom pitanju, ističu u Gradu. Samo tijekom listopada orezano je više od 50 stabala koja su svojim krošnjama zaklanjala vidljivost, prometne znakove ili predstavljala opasnost za ljude i imovinu. Tako su temeljito orezana stabla sofora u Kranjčevićevoj ulici, uklonjene su suhe i polomljene grane s velikog alepskog bora u Parku Franje Josipa I., orezana su stabla akacije i oraha u Ulici Monte Cappelletto te uklonjena suha stabla u Ulici Marsovog polja, u Ulici Fižela, u Parku kralja Zvonimira te kod zdravstvene stanice Veruda.

Nove klupe

Postavljeno je i 20 novih klupa. Planirano je nasipavanje tucanika po stazama u parkovima da bi se u nadolazećem jesensko-zimskom razdoblju izbjeglo stvaranje lokvi na stazama.

Što se tiče kompletnog make overa postojećih parkova, do kraja godine je na redu uređenje dviju zelenih površina smještene na atraktivnim pozicijama u gradu. Uredit će se "Serpentina", koja se nalazi neposredno uz južnu stranu pulske Arene, gdje će nasipati novu zemlju i humusu, posaditi 118 visokih grmova (lovor i tobirovac), 819 niskih grmova i trajnica (abelija, lavanda, lonicera, genista, ružmarin, kadulja…), te postaviti 440 četvornih metara travnog tepiha i 213 kvadrata prekrivača tla (bršljan) te ugraditi sustav za zalijevanje. Vrijednost tih radova bit će viša od pola milijuna kuna. (Lara BAGAR)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of