SAJAM ODMORA U LUGANU

Veliko priznanje Bujama, destinaciji koju tek treba otkriti


Na švicarskom sajmu turizma i odmora u Luganu, održanom od 1. do 4. studenog, Buje su dobile ugledno švicarsko turističko priznanje Swiss Tourism Awards 2018. u kategoriji destinacija koje tek treba otkriti. Swiss Tourism Awards je prestižno priznanje koje se dodjeljuje tijekom najpoznatijeg švicarskog sajma "I viaggiatori – fiera delle vacanze" posvećenog turističkim putovanjima.

Prvi put na sajmu

Cilj te manifestacije je promocija visokokvalitetnog turizma, očuvanje i isticanje prirodnih i kulturnih bogatstava pojedinih zemalja, poticanje konkurentnosti i izvrsnosti u standardima usluga, kao i predstavljanje raznih destinacija švicarskoj javnosti koje su se u nekim segmentima istaknule i izdignule iznad drugih te iz tog razloga zaslužuju biti predstavljene na ovom sajmu.

Ovu je nagradu u Luganu primio direktor Ureda Turističke zajednice Buje Valter Bassanese, a s njim su je novinarima predstavili gradonačelnik Buja Fabrizio Vižintin i predsjednik Gradskog vijeća Rino Duniš. Priznanje je tim vrjednije ako se zna da se Buje kao turistička destinacija predstavlja prvi put na tom sajmu, a jedina je nagrađena europska destinacija izvan Italije u koju je i ove godine otišlo najviše priznanja.

- Na toj prestižnoj manifestaciji predstavljena su naša postignuća u vinarstvu, maslinarstvu, gastronomiji i drugim sadržajima koji privlače upravo goste kakvi su bili na tom sajmu u Luganu. Želimo i dalje razvijati kvalitetni turizam, cilj su nam kvalitetni gosti. Ovom se nagradom svakako ponosimo, jer je potvrda da na turističkom putu idemo pravim smjerom, da činimo mnogo na promociji cijelog područja, bio je zadovoljan gradonačelnik Vižintin.

- Ovo je priznanje za ukupan rad i rezultate u turizmu i održivom razvoju uopće. Sajam u Luganu predstavlja upravo turizam po mjeri čovjeka, za odmor pojedinaca i obitelji, a nagrada dodijeljena Bujama govori da naše područje ima dobru perspektivu za dalji razvoj, da još možemo puno napraviti, naročito na prezentaciji spoja vinarstva, gastronomije, lijepih pejzaža… Dobro je da smo nastupili na takvom sajmu, važno je biti prisutan i na tom tržištu koje nije daleko od nas, dodao je Duniš.

Tajnovite priče u kantinama

Na dodijeljenoj plaketi zapisano je da je Buje grad bogate umjetničke i kulturne baštine, s bogatom enogastronomijom, tajnovitim pričama u kantinama koje tek treba otkriti. Grad Buje bio je jedan od 250 izlagača iz cijelog svijeta, a na štandu su prezentirana vina, maslinovo ulje, tartufi i drugi proizvodi koje su Švicarci i drugi gosti rado kušali. Posjetiteljima su ponuđeni i promotivni materijali s ponudama i drugih destinacija s područja klastera Sjeverozapadna Istra. Iz Hrvatske su u Luganu još bili prisutni Turistička zajednica Međimurske županije, udruga s područja Turističke zajednice Kvarnera i agencija iz Njemačke koja organizira aranžmane u Hrvatskoj za dobrostojeće goste.

- Nismo znali kako nas procjenjuju, a kasnije smo doznali da se pratila reakcija posjetitelja našeg štanda, način prezentacije cijelog područja, oprema štanda i slično. Bili smo dobro posjećeni, iako smo znali da je za Švicarce, posebno za taj dio Švicarske, najzanimljivija Italija. Uočili smo da Švicarci, posebno umirovljenici, puno putuju po svijetu i mislim da je vrlo važno da smo se upravo njima predstavili. Posebno su bili oduševljeni nagradama koja su dobivali naši vinari, poput priznanja engleskog Decantera, neki su poznavali naše područje, zanimali su se za igračnice, toplice, aktivni odmor, kušaonice ulja, sve ono što na našem području imamo, tako da je ova nagrada zasluga i naših vinara, maslinara i drugih koji stvaraju našu prepoznatljivost u svijetu, prenio je svoje dojmove Valter Bassanese.

Kako je u strukturi gostiju Švicaraca manje od pet posto, ova promocija sigurno će pomoći povećanju njihovog broja na tom dijelu Istre, posebno što je među njima sve više cikloturista za koje na području Buja i cijelog klastera postoje dobri uvjeti.

- Da, mnogi su se zanimali za bike programe na cijelom području. Stvorili smo neke kontakte, a i u narednom ćemo razdoblju biti više prisutni na švicarskom tržištu, možda preko influencera s kojima sada radimo na nekim drugim tržištima. I naši ugostitelji koji mogu pružiti vrhunsku ponudu su zainteresirani za to tržište. U svakom slučaju ovo je dobra promocija našeg područja, dojmovi će biti objavljeni u švicarskim medijima i to je za nas dobra prilika, a nadam se da ćemo zaista postati destinacija koju će tek početi otkrivati Švicarci i drugi slični gosti, zaključio je Bassanese.

Na sajmu u Luganu dodijeljeno je ukupno šest priznanja u raznim kategorijama, najviše ih je završilo u Italiji, a od izvaneuropskih destinacija jedno je priznanje otišlo u Južnoafričku Republiku. Podsjetimo, jedno od priznanja na tom sajmu, za spoj kulture, umjetnosti i turizma dobio je Grožnjan 2011. godine. (PIŠE Luka JELAVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of