SAZNAJEMO

Umjesto 900.000, Istra 1961 uskoro će od prodaje TV prijenosa dobivati čak ŠEST MILIJUNA KUNA GODIŠNJE

| Autor: Robert FRANK
Nogometaši Istre slave pogodak na Drosini (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Nogometaši Istre slave pogodak na Drosini (snimio D. MEMEDOVIĆ)


Zahvaljujući pregovaračkim sposobnostima predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Marijana Kustića, donedavnog saborskog zastupnika HDZ-a i čovjeka koji se korak po korak penjao u nogometnoj hijerarhiji do samog vrha, na kojem je naslijedio samodopadnog golgetera Davora Šukera, čija je funkcionerska karijera po spornim rezultatima i još spornijem ponašanju obrnuto proporcionalna veličanstvenoj igračkoj, obilježenoj titulom najboljeg strijelca svjetskog prvenstva u nogometu 1998. godine u Francuskoj… zahvaljujući, dakle, ovakvom Kustiću, a ne onakvom Šukeru, nogomet u Hrvata, posebno kroz Prvu HNL kao njen ključni proizvod, konačno dobiva značajno ubrizgavanje financija u svoj krvotok.

Punih 11 milijuna eura godišnje! Za razliku od 2 milijuna eura koliko je po istom kriteriju godišnje priskrbio prethodni predsjednik saveza.

Zanimljivo da ni kune od tih 11 milijuna eura koje je Kustić donio u kasu HNS-a, da se odmah razjasni, neće završiti u bilo kojoj od 18 reprezentacija pod okriljem HNS-a, pa tako ni u A reprezentaciji. Ona sa Zlatkom Dalićem i Lukom Modrićem i dalje ostaje na tronu neprikosnovenosti i nedodirljivosti, a njeno financiranje, za koje se uglavnom sama brine ostvarivanjem vrhunskih rezultata, nesporno i riješeno. Kroz plasman na svjetsko prvenstvo u Katru postigla je sportski cilj, isto kao što se odlaskom na najveću smotru u najbogatijem dijelu kugle zemaljske financijski stabilizirala do te mjere da se prvi operativac hrvatskog nogometa Marijan Kustić sada mirno i bez posebnog stresa sa svojim najbližim suradnicima može posvetiti domaćoj ligi. Odavno je poznato, i u svemu je tako, da bez novaca nema ni kvalitete ni konkurentnosti. A novci će, konačno, u puno većem iznosu nego dosad, stići na račune nogometnih prvoligaša, drugoligaša, Prve ženske nogometne lige i futsala.

HNS

Marijan Kustić

HNS je, naime, s Hrvatskim telekomom, koji će godišnje davati 9 milijuna eura, i kladioničarskom kućom Supersport, koja će godišnje davati 2 milijuna eura, potpisao unosan ugovor o prodaji TV prava u godišnjem iznosu od 11 milijuna eura. Kroz četiri godine ukupno je to 44 milijuna eura koji će se podijeliti, daleko najvećim dijelom, na deset klubova Prve lige koja je odraz kvalitete, baza za reprezentaciju i, naravno, sportski sadržaj za koji su Hrvatski telekom i Supersport u fotofinišu dali najvišu i onda jedinu prihvaćenu ponudu.

Podjela novca bi trebala izgledati ovako: klubovima 1. HNL pripast će maksimalno do 9,5 milijuna eura, 2. HNL oko milijun eura, a ostatak ide Prvoj ženskoj ligi i Prvoj futsal ligi.

U nogometnim krugovima, ne bez vraga, šale i dobrog dijela istine, kruži za neke vic, a za druge zajebancija kako bi se sa Šukerom na čelu HNS-a ovakav ugovor potpisao - nikada! Zašto? Sapienti sat, pametni znaju što to znači.

Unatoč svemu što mu je prethodilo, dugim pregovorima, suptilnim pritiscima, prljavim igrama, (ne)moralnim ponudama i (ne)dozvoljenim lobiranjima onih koji su više zagovarali osobne nego generalno nogometne i klupske interese, potpisom ugovora o prodaji TV prava predsjednik HNS-a Marijan Kustić opravdao je svoj dolazak na mjesto glavnog operativca hrvatskog nogometa. Izabrao je, kao prvo, najbolju ponudu, čime je poštovao zakon tržišta, ponude i potražnje. Drugo, iza tog izbora nije ostala nijedna mrlja ili sumnja da je netko negdje nešto zamračio, za razliku od prethodnih vremena kad se trgovalo hrvatskim nogometom za privatne interese. Treće, u kasu je donio 11 milijuna eura, što je pet i pol puta više nego što je u nju sjedalo u proteklim godinama. Četvrto, Kustić je pokazao da nije elitist i da nogomet nije samo zabava za bogate, uspješne i najbolje, što se generira u A reprezentaciji, nego igra koja se nastavlja igrati i na (nešto) nižim razinama.

HNS

Davor Šuker

Ne gurajući u prvi plan sebe i svoje interese, svoju karijeru, životne, privatne, političke i profesionalne zasluge, i tko zna što je čovjek još ostvario u 47 ljeta života, stavio se u poziciju predsjednika koji nije najvažniji, jedini, najbolji, neprikosnoveni, nedodirljivi i najveći. Za razliku od upravo takvog Šukera, koji o sebi priča u trećem licu jednine, kao o nekome koga ne poznaje, ali mu se divi, Marijan Kustić, koji o sebi govori u skromnom prvom licu jednine, pokazao je, srećom, da je u metodama rada i razmišljanju udaljeniji od svog prethodnika nego što je to ukrajinski predsjednik Zelenski od ruskog grabežljivca Putina. Tako stvari realno stoje. Može ih se opisati pravim riječima ili sve zakamuflirati općim frazama. Hrvatski nogomet u procesu oporavka i podizanja kvalitete zaslužuje istinu, ma kakva ona bila. Zasad je takva da je dosadašnji Kustićev mandat - kroz koji on HNS i sebe ispravno vidi kao servis hrvatskog nogometa, a ne kao bogove s Olimpa - ozbiljna platforma za konačno slaganje stvari na pravo mjesto.

Gledajući iz ovdašnje, istarske, uske perspektive, jedini nogometni prvoligaš s Poluotoka, Istra 1961, imat će veliku i direktnu financijsku korist od ugovora koji je HNS potpisao s Hrvatskim telekomom i Supersportom. Recimo, novac od televizijskih prava prvoligašima se u sezoni 2020./21. dijelio po rezultatu ostvarenom u sezoni 2019./2020. Tako je Istra 1961, kao predzadnja na ljestvici, dobila 900 tisuća kuna, dok će po novoj metodologiji isplate, osiguranoj lukrativnim ugovorom o prodaji TV prava, za isto mjesto vjerojatno dobiti šest milijuna kuna! To je oko 20 posto njenog uobičajenog godišnjeg proračuna otkad je klub preuzeo španjolski konzorcij. Nadalje saznajemo, neslužbeno ali prilično precizno, da će model plaćanja prvoligaša iz mase od oko 9,5 milijuna eura ići u prilog srednje i slabije plasiranim klubovima, onima izvan velike četvorke koja ionako ima velike proračune i koja na transferima ključnih igrača ostvaruje milijunske iznose. Komisija za profesionalni nogomet, u kojoj su predstavnici svih deset prvoligaša, uputit će prijedlog o kriterijima podjele tog novca Izvršnom odboru HNS-a koji će ga bez sumnje izglasati. Prijedlog će, kako saznajemo, imati samo dva elementa: po prvom, svi klubovi dobivaju isti bazni, fiksni dio od, recimo, tri do četiri milijuna kuna po sezoni, dok će drugi dio, po kojem se također utvrđuje iznos isplate, ovisiti o plasmanu. Ovako zamišljenim modelom na neki način želi se pogodovati slabije plasiranim klubovima s puno manjim godišnjim proračunima od jednog Dinama, čiji se kreće oko 60 milijuna eura, Hajduka između 25 do 30 milijuna eura, Osijeka između 20 i 25 milijuna eura i Rijeke između 12 i 15 milijuna eura.

Lokomotivi, Gorici i Istri 1961, s proračunima od 3,5 do 4 milijuna eura, Belupu s 3, Šibeniku s 2 ili Dragovoljcu s milijun eura, godišnji dodatak od 700, 800 ili 900 tisuća eura, koje će dobiti po osnovi ugovora o TV pravima koje je HNS potpisao s Hrvatskim telekomom i Supersportom, značajno će povećati proračun i stabilizirati poslovanje. Uz to će i Prvu ligu učiniti neizvjesnijom i konkurentnijom jer će financijski ojačani klubovi iz sredine te drugog dijela tablice u svakom trenutku moći značajnije zaprijetiti većim, bogatijim i kvalitetnijim klubovima.

HNS

Damir Mišković u društvu izbornika Dalića

Naravno, nije ovih 11 milijuna eura godišnje HNS-u i hrvatskoj nogometnoj ligi palo kao dar s neba. Rezultat je to dobro osmišljene kampanje u kojoj je, uz predsjednika Kustića, veliku ulogu imao je i prvi čovjek HNK Rijeka Damir Mišković. Upravo je on, i to još prije dvije godine, bio zagovornik ideje da se televizijska prava na HNL prodaju putem javnog međunarodnog tendera. I to po jednostavnom principu - “tko da više”. Mišković je prethodno iskoristio svoje poslovne kontakte po Italiji preko kojih je dobio informacije kako “prodati ligu” i ostvariti za klubove puno značajniji prihod. Kao čovjek iz biznisa, prioritetno u Nigeriji, ali i po cijelom svijetu, Mišković je bio svjestan da je za javni međunarodni tender potreban široki konsenzus i potpuna transparentnost postupka. Zahvaljujući tom pristupu, u okviru tendera na određeni se način, gotovo do zadnjeg trenutka, vodila licitacija oko milijuna eura koji će odsad pripasti i onima koji neposredno proizvode sadržaj.

Profitabilnim ugovorom o TV pravima konačno zarađuju svi: Kustić je, što je u biznisu teško postići, ali je to veliki imperativ, postigao win-win-win situaciju. U istom su trokutu interesa i zadovoljstva, svaki sa svojim pravima i obvezama, i klubovi i nogometaši, i kladioničari i televizije. Kustić je sadašnjost i budućnost, reprezentacija je jaka, liga neizvjesna i kvalitetna, a računi čisti. Nema muljanja i seljacizma, afera i skandala. Znaju se prioriteti i hijerarhija. To je danas hrvatski nogomet. Tko ga voli, nek’ uživa u trenutku. Ništa ne traje vječno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater