SJAJNI REZULTATI

Učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu briljirali u Senigalliji: Matteo Šterpin osvojio zlatnu medalju u disciplini Kulinarske vještine

Na natjecanju Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu (AEHT), među 800 sudionika, učenica Lipe Lucia Bažon osvojila je broncu u slastičarstvu

| Autor: Vanesa BEGIĆ
Nagrađeni pulski učenici

Nagrađeni pulski učenici


Učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu ostvarili su sjajne rezultate. Ova je škola, kao Regionalni centar kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, a u sklopu projekta KLIK i ove godine, šesnaesti put zaredom, sudjelovala na prestižnom natjecanju Europskog udruženja škola u hotelijerstvu i turizmu (AEHT) održanom od 17. do 22. listopada u talijanskoj Senigalliji, u regiji Marche, poznatoj po prekrasnim plažama duž obale Jadranskoga mora. Riječ je o međunarodnoj nevladinoj organizaciji koja uživa konzultativni status pri Vijeću Europe, a čiji je primarni cilj promicanje europskih vrijednosti među srednjim i višim hotelijersko-turističkim školama, te povezivanje škola i gospodarstva.

Višenacionalni tim

Organizator ovogodišnjeg - 35. međunarodnog susreta koje je okupilo više od 800 sudionika - učenika i studenata do 26 godina, profesora, ravnatelja te poslovnih partnera - bio je Državni stručni institut za hotelske usluge, ugostiteljstvo, trgovinu i turizam Senigallije "Alfredo Panzini".

Natjecanja su obuhvatila 11 ugostiteljskih i turističkih disciplina, s posebnim pravilom da se natjecatelji nikad ne ocjenjuju pojedinačno, već nastupaju u timovima sastavljenim slučajnim odabirom učenika i studenata iz raznih zemalja i pripadnika raznih kultura, što je ujedno najveća vrijednost i prednost ovog susreta.

- Rad u višenacionalnom timu nezaboravno je iskustvo gdje se stvaraju nova prijateljstva, a istovremeno je i prilika ocjene, ali i samoprocjene znanja i vještine pojedinca. Sve discipline procjenjuju povjerenstva sastavljena od vodećih i vrhunskih stručnjaka iz područja ugostiteljstva i turizma, kazali su profesori-mentori učenika s ovoga natjecanja prilikom našeg posjeta ovoj školi na Stoji.

Službeni jezik natjecanja je engleski na kojem se odvija sva komunikacija. Vrlo visoka razina znanja engleskog jezika preduvjet je za sudjelovanje na ovom natjecanju, za što su se pobrinule i učenike marljivo pripremale profesorice engleskog jezika Biljana Ježik, Mila Brnčić i Vedrana Brajković, koja je i voditeljica aktivnosti AEHT-e.

Na ovogodišnjem natjecanju Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula natjecala se u čak šest različitih disciplina. U vrlo zahtjevnoj disciplini Kulinarske vještine (Culinary Art) izvanredan uspjeh ostvario je učenik Matteo Šterpin pod vodstvom mentora i učitelja kuharstva Igora Cicerana, koji je osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju.

Faktor iznenađenja

- Matteo je kroz timski rad s učenicama Quincy Pama iz Nizozemske i Alessiom Sanci iz Italije na osnovu zadanih namirnica morao pripremiti tri jela za tri osobe. Jela su morala biti zgotovljena u četiri sata, kazao je mentor Igor Ciceran.

Matteo kaže da je hladno predjelo bilo u obliku finger fooda (mali zalogaji veličine najviše dva zagriza) od dvije zadane namirnice (skuša i kozica), a zadnji čas dodijeljena im je tajna namirnica kao faktor iznenađenja. Za sva jela imali su ukupno šest tajnih namirnica koje su mogli kombinirati.

- Bilo je vrlo zahtjevno, ali i izazovno pripremiti ta jela. Za toplo predjelo morali smo koristiti butternut tikvu, karfiol i gljive te misterioznu namirnicu. Za glavno jelo bili su njoki i vrlo sam zadovoljan kako su ispali: meso zeca/kunića u obliku rolade (porchetta) i divlji koromač s prilogom te misteriozna namirnica.

Svaki tim je bio dužan napisati recepturu i postupak rada za svako jelo i predati recepturu sucima, veli Matteo koji želi postati kuhar te jednoga dana otvoriti svoj restoran.

Što se tiče šest tajnih namirnica koje su natjecateljima otkrivene na licu mjesta, mogli su ih upotrijebiti u jednom jelu ili ih rasporediti po ostalim jelima, ovisno o ideji samih natjecatelja. Te namirnice su bile riba list, kobasica, kravlji sir, vlasac, kurkuma i palenta.

U najslađoj disciplini Slastičarstvo (Pastry) učenica Lucia Bažon pod vodstvom mentora i učitelja kuharstva Roberta Perića u timu s učenikom Marcom Riponeom iz Italije pripremala je restoranski desert.

Tajni sastojci

- Spremali smo slasticu od prhkog tijesta, mascarponea i talijanske meringe. Za izradu slastice imali smo dva sata, a tajni sastojak koji smo morali ukomponirati bio je limoncello. Bilo je zahtjevno, ali izvrsno iskustvo. Nadasve ukusnim i oku privlačnim restoranskim desertom Lucia i Marco osvojili su visoko treće mjesto i brončanu medalju, a Lucia se nada jednoga dana slastičarnici.

Visokim četvrtim mjestom nagrađeni su i učenica Matea Kolar u disciplini Pripremanje i posluživanje napitaka od kave (Barista) pod vodstvom mentorice i učiteljice ugostiteljskog posluživanja Ingrid Racan, Daniel Krstačić u disciplini Pripremanje i posluživanje koktela (Cocktail), pod vodstvom mentora i učitelja strukovnih predmeta Igora Černjula, Ena Grahović u disciplini Turistička destinacija (Tourist Destination) i Mia Bojanić u disciplini Recepcijsko poslovanje (Front Office) s mentoricama i profesoricama Irenom Kiss i Rašeljkom Herman iz područja hotelijerstva i turizma.

Daniel Krstačić kazao je da je koktel brzo pripremio (muškatni oraščić, konjak i vrhnje), ali da su potrebne vještine i vježba, i u budućnosti se vidi u ovom svijetu, dok je Matea Kolar govorila o tome kako je bilo pripremati espresso kavu te cappuccino uz partnericu iz Nizozemske. Ena i Mia bile su vrlo zadovoljne postignutim rezultatima, kao i cjelokupnim iskustvom. Ena vidi budućnost u menadžmentu i znanju jezika, a Mia u hotelijerstvu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum