UMAG

U svim školskim ustanovama upisano više ženske djece


Rujan je započeo najveselije u Umagu za prvašiće koji su po prvi puta prešli školski prag i sjeli u školske klupe radujući se ovom činu kojim postaju „veliki“. Broj upisanih prvašića u Hrvatsku osnovnu školu Marija i Lina nešto manji nego lani. Upisano je, naime, ukupno 100 prvašića, što je za 6 manje nego lani, a 92 učenika osmih razreda i dvoje iz ostalih razreda napustilo je školu, pa tako u ovoj školskoj godini 2018./19., škola broji ukupno 835 učenika raspoređenih u 34 razredna odjela redovite nastave i 11 kombiniranih odjela u područnim školama.

U Galileo Galilei dva prva razreda

Školu pohađa i 33 učenika s teškoćama u razvoju kojima asistira 10 pomoćnika u nastavi, javila nam je Katarina Crnković Polić, v.d. ravnateljica škole. Ispred talijanske škole Galileo Galilei i hrvatske Marija i Lina prije početka jutarnje nastave, prije školskog zvona, zatekli smo ravnatelja škole Ardena Sirotića koji djecu budno dočekuje i prati na ulazu u školsku zgradu.

- Upisano je u prve razrede 28 učenika i formirali smo dva prva razredna odjela A i B pa sada brojimo ukupno 194 učenika od čega je za 20 više ženske populacije. Za učenike s teškoćama u razvoju trenutno imamo tri pomoćnika u nastavi, izjavio nam je Sirotić. Za razliku od prošle školske godine kada je bilo upisano 17 prvšića, za talijansku je školu ovo veliki brojčani porast.

Nova pedagoška godina 2018./19. započela je i za umaške jasličare te predškolce pa smo napravili kraći posjet do umaških vrtića, odnosno upitali za brojno stanje u tim ustanovama. U predškolsku ustanovu i jaslice Duga upisano je 382 polaznika od čega njih 12 ne puni godinu dana s 1. rujna 2018., a u protekloj je pedagoškoj godini bilo upisane 355 djece. Vrtićarci su raspoređeni u 25 odgojnih skupina što je za dvije odgojne skupine više nego lani od čega je 12 jasličnih, jedna više nego lani, radi čega je ponovno otvoren područni vrtić u ulici Ernesta Miloša, „Mali Princ“ kojega trenutno polazi 22 djece upisanih u dvije odgojne skupine.

Nova jaslična skupina u Petroviji

Upisano je i osam mališana s teškoćama u razvoju s kojima će raditi tri odgojitelja pripravnika kao asistenti za djecu s TUR. S obzirom da je opet pokrenut pedagoški rad u dječjem vrtiću „Mali Princ“ koji je treći vrtić stavljen u funkciji u naselju Komunela, u kojima je sada ukupno 16 odgojnih skupina organiziranih u tom dijelu grada, zanimalo nas je da li će se otvoriti i dječji vrtić u naselju Moela, „Cvrčak“ kako bi se uravnoteženo, kvartovski, rasporedila djeca prema mjestu boravka te roditeljima iz Mjesnog odbora Centar, J. Rakovaca i Moela olakšalo vođenje djece u bliži vrtić ex „Cvrčak“ definitivno smješten na najljepšoj prirodnoj lokaciji u gradu, uz samu plažu, no iz uprave vrtića nam je odgovoreno da je zgrada ustupljena na korištenje Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Umag i najvjerojatnije više nikada neće biti korištena za potrebe predškolaca.

U talijanskom vrtiću Girotondo opet radosne vijesti. Upisane djece ima više za 10 nego u odmakloj pedagoškoj godini, pa sada ustanova broji 259 mališana raspoređenih u 17 odgojnih skupina, od čega je, u odnosu na proteklu godinu formirana jedna grupa više, i to jaslička u područnom vrtiću u naselju Petrovija.

I za kraj, iznosimo i mali neobičan statistički podatak da u svim ustanovama ima više upisane ženske djece od muške, pa smo u Umagu glede odnosa muško-ženskih snaga u prosjeku sa svjetskim pokazateljima koji idu u prilog ljepšem spolu. (S. BOSNIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of