Poznate tri ponude:

U igri su vlasnik Brodosplita u suradnji s Fincantierijem, australska Scenic grupa te Pomorski institut iz Splita TKO ĆE PREUZETI ULJANIK?


Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak potvrdio je da je u Pulu dostavljena ponuda u suradnji s talijanskom kompanijom Fincantieri. Jučer je i osobno posjetio Uljanik kako bi razgovarao s predstavnicima Uljanikovih sindikata

 

Velom tajne i dalje je čvrsto obavijen rezultat postupka prikupljanja ponuda za restrukturiranje Uljanik Grupe. Niti dan poslije njegova zaključenja javnost, ali ni Uljanikovi sindikati kao socijalni partneri u tom postupku, od Uprave nisu dobili nikakvu službenu informaciju o potencijalnim strateškim partnerima već su se morali zadovoljiti špekulacijama i nepotvrđenim nagađanjima.

Nezadovoljstvo zbog toga jučer nisu skrivali sindikalni lideri u Uljaniku Boris Cerovac i Đino Šverko koji smatraju da Uprava takve informacije ne bi smjela skrivati od socijalnih partnera.

- Moram reći da sam razočaran što Uprava i dalje drži kao poslovnu tajnu informaciju o tome tko je predao ponude što smatram da nakon svega ovoga što smo prošli i podrške koje smo im u proteklim danima pružali nije ni fer ni korektno, kazao je jučer predsjednik Jadranskog sindikata Cerovac.

S njim se slaže i povjerenik SMH Đino Šverko koji to igranje tajnovitosti Uprave smatra neozbiljnom i neprimjerenom situaciji u kojoj se brodogradilište nalazi.

Zaslužuju informaciju

- Mislim da za tako nešto doista nema razloga, jer ako smo im dobri kad treba prekinuti štrajk i dati im potporu kod ponovljenog procesa dubinskog snimanja, onda zaslužujemo i informacije iz prve ruke, a ne da do njih dolazimo preko onog što procuri u medijima, kazao je Šverko.

Ono što nije sporno jest činjenica da je jedna od pristiglih ponuda ona samoborskog DIV-a koji će svoj u više navrata iskazivani interes za preuzimanje Uljanika pokušati konkretizirati u suradnji s talijanskom kompanijom Fincantieri. Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak potvrdio je da je u Pulu dostavljena ta hrvatsko-talijanska ponuda, a jučer je i osobno posjetio Uljanik kako bi razgovarao s predstavnicima Uljanikovih sindikata.

- Našli smo se na njegovu inicijativu i više od dva sata „rešetali“ ga svojim pitanjima od kojih na neke jesmo, a na druge nismo dobili zadovoljavajuće odgovore. Rekli smo gospodinu Debeljaku da ga doživljavamo kao jednog od mogućih strateških partnera, te zbog toga sastanak i nije mogao donijeti nekakve konkretne rezultate, odnosno na njemu se uopće nije previše razgovaralo o njegovim planovima za Uljanik i mogućim rješenjima,“ komentirajući sastanak kazao nam je Đino Šverko. Njegov sindikalni kolega Cerovac važnim je smatrao istaknuti da jučerašnji sastanak s Debeljakom nikako ne znači da ga sindikati na bilo koji način favoriziraju u tom procesu traženja novog strateškog partnera već jednostavno žele razgovarati sa svima koji su dali ponude kako bi oko njih mogli kvalitetnije formirati svoj stav.

Novo restrukturiranje

- Činjenica je da nam nakon izbora strateškog partnera predstoji izrada novog plana restrukturiranja i da će taj proces uključujući usaglašavanje s Vladom i čekanje na odobrenje od strane Europske komisije sigurno trajati nekoliko mjeseci. Ono što je nama važno je da se za taj period što prije pronađe izvor privremenog financiranja iz kojeg će se moći isplatiti kako zaostale, tako i naredne plaće radnicima Uljanika, te osigurati nastavak proizvodnje. S obzirom da je čvrst stav države već viša puta ponovljen, a to je da ona ne može ulagati ništa do ulaska u program restrukturiranja, jasno da nas je zanimao stav gospodina Debeljaka o spremnosti da preuzme tu financijsku obvezu, no na taj upit nije nam mogao dati nikakav konkretan odgovor“, kazao je Cerovac.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater