DVOZNAMENKASTI RAST

Turistička zajednica središnje Istre bilježi 11 posto više noćenja TURIZAM JE PRAVI GENERATOR RAZVOJA GOSPODARSTVA SREDIŠNJE ISTRE


Od početka godine do konca listopada na području koje obuhvaća Turistička zajednica središnje Istre ostvareno je 11 posto više noćenja i dolazaka turista nego u istom razdoblju lani, saznajemo od direktorice TZSI Sanje Kantaruti. S obzirom da je rast noćenja preklani iznosio 27 posto, a lani 21 posto, čini se da se nagli rapidni rast proteklih godina polako počeo zaustavljati, ali još je uvijek u dvoznamenkastim brojevima za razliku od priobalnih destinacija.

- Ostvareni rezultati u skladu su s našim očekivanjima s obzirom da smo još uvijek limitirani što se tiče broja smještajnih kapaciteta. Dakle, na našem području uglavnom se nalaze kuće za odmor koje ne mogu ostvariti mnogo veći promet od postojećeg. Ono čemu težimo je cjelogodišnji turizam i ovaj rast pripisujemo upravo tome, produženju turističke sezone, kaže direktorica Kantaruti. Turistička zajednica središnje Istre koja obuhvaća točno petinu (20 posto) površine Istarske županije odnosno grad Pazin i općine Lupoglav, Cerovlje, Gračišće, Karojba, Pićan, Sveti Lovreč, Sveti Petar u Šumi i Tinjan u prvih deset mjeseci zabilježeno je 287.766 noćenja (lani 260.114) odnosno 36.882 dolazaka (lani 33.145).

Nikako ići k omasovljenju turizma

- Naši objekti su i sada solidno popunjeni što je izuzetno velik uspjeh i zaista smo jako zadovoljni. Turizam je sve veći generator razvoja gospodarstva središnje Istre, u sve je većem zamahu, iz godine u godinu najavljuju se nove investicije, radi se o manjim privatnim investicijama, a težimo privlačenju investitora koji bi gradili nešto veće objekte, ali ne prevelike. Nedostaje nam malih obiteljskih hotela, "bed and breakfasta", te svakako kampova kojima smo prikladna destinacija: ruralni kampovi, kamp odmorišta, kampovi u domaćinstvu... Kampovi u unutrašnjosti sve su traženiji u čitavoj Europi, posebice kod Nizozemaca, Austrijanaca i Nijemaca, odnosno kod naših najbrojnijih gostiju. Dakle, cilj nam je zadržati ovaj oblik turizma koji sada imamo i ostati zelena ruralna destinacija, a nikako ići k omasovljenju turizma, a prostora za rast ima s obzirom da je područje koje obuhvaćamo zaista veliko, kaže Kantaruti. Također, velik se trud ulaže u na daljnje jačanje suradnje i plasmana proizvoda s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u ugostiteljske, ali i smještajne objekte.

Najviše noćenja u prvih deset mjeseci ostvareno je na području općine Tinjan - 68.019, zatim slijedi Grad Pazin s 59.013 te općina Sveti Lovreč s 56.580, slijede Pićan s 26.569, Sveti Petar u Šumi s 22.852, Karojba s 19.022, Gračišće s 12.187, Cerovlje s 11.761 te Lupoglav s najmanjih 8.334 noćenja. Po općinama najveće povećanje turističkog prometa zabilježeno je upravo na području općine koja bilježi najmanji broj noćenja - Lupoglavu (23 posto), pa Pazinu (19 posto) i Karojbi (16 posto). "Lupoglav, Cerovlje i Karojba su općine koje imaju najmanje smještajnih jedinica, pa nas posebno veseli što se ondje primjećuje porast. To su predivna područja ne samo našeg TZ-a nego cijele Istre, pomalo sakriveni dragulji u kojima turisti zaista uživaju u prekrasnoj prirodi i okruženju koje to područje pruža", prokomentirala nam je Kantaruti koja nam je potvrdila da se u idućoj godini na području TZ-a planira uređenje tematskog muzeja, ali i adrenalinskog parka i nekoliko ruralnih kampova, međutim, još je prerano najaviti njihovo ostvarenje. (A. DAGOSTIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD SUBOTE

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of