U ROJCU

Svjetski dan mentalnog zdravlja PRIHVATILIŠTE ZA BESKUĆNIKE PRUŽA NOVE SOCIJALNE USLUGE


Sutra u 11.30 sati Gradsko društvo Crvenog križa Pula - Prihvatilište za beskućnike, Klub liječenih alkoholičara "Stvaranje" i Opća bolnica Pula - Odjel za psihijatriju organiziraju okrugli stol povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Okrugli stol pod nazivom "Suradnjom do unaprjeđenja mentalnog zdravlja u zajednici" održat će se u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc.

Kako doznajemo, govorit će se o novim socijalnim uslugama koje Prihvatilište pruža. Naime, Gradsko društvo Crvenog križa Pula od travnja 2012. godine provodi projekt Prihvatilišta za beskućnike Pula i skrbi za beskućnike na području Istarske županije. Kroz njega je u sedam godina prošlo više od 90 korisnika i pojavila se potreba za pružanjem novih socijalnih usluga korisnicima, kako onima koji su smješteni, ali i onima koji su otpušteni iz prihvatilišta.

- Kako bi poboljšali kvalitetu pružanja usluga unutar prihvatilišta prijavili smo se na poziv Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i ostvarili sredstva za trogodišnji program pod nazivom "Razvoj i širenje usluga za beskućnike – RUB", u sklopu kojeg pružamo uslugu Dnevnog boravka i Psihosocijalne podrške. Kao dio programa pokrenuli smo i suradnju s Klubom liječenih alkoholičara "Stvaranje", doznajemo od voditeljice Prihvatilišta Helene Babić. Stručni edukatori kluba u Prihvatilištu svaki drugi mjesec održavaju iskustvene radionice na temu ovisnosti.

U sklopu Odjela psihijatrije pulske bolnice djeluje pak Dnevna bolnica za alkoholizam i druge ovisnosti. Nakon provedenog programa stručnog tima, sačinjenog od specijalista psihijatra adiktologa, dvije medicinske sestre, socijalnog radnika, radnog terapeuta i psihologa, rehabilitacija i resocijalizacija liječenih ovisnika nastavlja se u Klubu liječenih alkoholičara. Do 2018. godine KLA je djelovao na Odjelu psihijatrije, no od početka godine je samostalna udruga Klub liječenih alkoholičara "Stvaranje".

U sklopu programa "NOVOSSTI" Klub se bavi rehabilitacijom i resocijalizacijom dvadesetak ovisnika i članova njihovih obitelji. Sastanci Kluba, odnosno grupne terapije, odvijaju se jednom tjedno (utorkom i četvrtkom od 17 do 18,30 sati) u Mjesnom odboru Gregovica. Program "NOVOSSTI" financira Grad Pula. Građani im se mogu obratiti na brojeve telefona 367-712 i 376-715. (B. PETROVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater