REKORDNE REŽIJE

SUVREMENA, ALI NE I ŠTEDLJIVA - U školi Veli Vrh godišnje na režije potroše 670 tisuća kuna, i do šest puta više od drugih!


Logično je da najveća škola i najviše troši u apsolutnom iznosu. No, podijelimo li ukupan iznos režija s kvadraturom, ispada da u ovoj školi troše 91 kunu po četvornom metru, što je puno više nego, recimo, u OŠ Monte Zaro gdje po kvadratu troše 62,7 kuna ili u OŠ Centar gdje potrošnja iznosi 65 kuna

 Režijski troškovi u Osnovnoj školi Veli Vrh uvjerljivo su najviši među svim osnovnim školama u Puli. Godišnje na električnu energiju, lož ulje, vodu i druge režije potroše čak 670 tisuća kuna. Istina, to je i najveća i najmodernija pulska škola koja se prostire na 7.364 kvadrata, a troškovi lož ulja, prema objašnjenju ravnateljice Irene Rigo, pokrivaju i dječji vrtić te Mjesni odbor koji se nalaze u sklopu školske zgrade. Usporedbe radi, Osnovna škola Šijana godišnje na režije potroši dvostruko manje, 307 tisuća, OŠ Veruda 290 tisuća, OŠ Stoja 245 tisuća kuna. Najmanje troši Škola za odgoj i obrazovanje, 107,8 tisuća kuna godišnje.

 Urbana tvorevina

Logično je da najveća škola i najviše troši u apsolutnom iznosu. No, podijelimo li ukupan iznos režija s kvadraturom, ispada da u ovoj školi troše 91 kunu po četvornom metru, što je puno više nego u, recimo, OŠ Monte Zaro gdje po kvadratu troše 62,7 kuna ili u OŠ Centar gdje potrošnja iznosi 65 kuna. Kad je prije osam godina na mjestu izgorjele stare, otvorena nova školska zgrada na Velom Vrhu, mnogi su bili zadivljeni modernim ostakljenim zdanjem koje je projektirao riječki arhitektonski ured Randić Turato. Projekt je te 2010. godine bio kandidiran za nagradu "Viktor Kovačić" Udruženja hrvatskih arhitekata. Međutim, ubrzo nakon otvaranja, nakon što su djeca sjela u školske klupe, a sunce zagrijalo, pretvorivši školu u staklenik, pokazalo se koliko lijepa arhitektura nije u službi funkcionalnosti. To, doduše, u svom opisu projekta, naznačuju i sami arhitekti, koji kažu da nova škola "nije zgrada, već urbana tvorevina".

"Škola je rastavljena na osnovne elemente i ponovno sastavljena u novi kompleks. Pojedinačni dijelovi škole - učionice, kabineti, knjižnica, teretana - svi su redom zamišljeni kao odvojene zgrade, spojene izduženim hodnikom prekrivenim velikom nadstrešnicom. Vrtić i mjesna zajednica su smješteni s druge strane, zaokružujući teren", objašnjavaju u riječkom arhitektonskom uredu. (Piše Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ) 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum