OD 1. SRPNJA

Što su to kućanstva a što nekućanstva, što se događa za one koji imaju preko 480 litara otpada mjesečno i ostali detalji novog pravilnika o odvozu smeća 

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Snimio Milivoj MIJOŠEK

Snimio Milivoj MIJOŠEK


Komentirajući novosti u cjeniku odvoza smeća, koje značajno poskupljuje, iz Herculanee su pojasnili da su to proveli u skladu sa Zakonom o
gospodarenju otpadom te da je usmjereno prema povećanju selektivnog odlaganja otpada i smanjenju količine miješanog komunalnog otpada u cilju zaštite okoliša i održivosti cjelokupnog sustava upravljanja otpadom.

"Promjenama u cjeniku, koji je prošao kroz proces javnog savjetovanja te je 15. lipnja dobio suglasnost Grada Pule, uvest će se novi model obračuna za odlaganje miješanog komunalnog otpada te iznos obvezne minimalne javne usluge za sva kućanstva i nekućanstva na navedenom području", naveli su iz Herculanee.

Direktor tog komunalnog poduzeća Robi Fuart dodao je da novim cjenikom žele ispuniti preduvjete za podizanje kvalitete usluge i održivost poslovanja, ali i potaknuti građane na odgovornije upravljanje otpadom te njegovo selektiranje.

- Navedeno će u konačnici imati pozitivan efekt i na razinu čistoće te uređenosti grada. U donošenju novog cjenika proveli smo javnu raspravu pozivajući sve naše korisnike da se uključe u proces, a jedan od ključnih prioriteta prilikom izrade prijedloga je bilo osigurati ravnopravniji i pravedniji sustav za sve korisnike ove usluge. Usto, cjenik je napravljen na način da potiče i nagrađuje one koji recikliraju i ispravno
selektiraju otpad, naglasio je Fuart.

Važna je izmjena i ona koja se odnosi na kategorizaciju korisnika: naime, pod kućanstvima će se voditi korisnici javne usluge koji nekretninu koriste trajno ili povremeno u svrhu stanovanja, dok su kategorijom nekućanstava (poslovni korisnici) obuhvaćeni oni koji nekretninu koriste u svrhu obavljanja djelatnosti, što uključuje i iznajmljivače koji kao fizičke osobe pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu. Ukoliko je korisnik na istom obračunskom mjestu razvrstan i u kategoriju kućanstva i u kategoriju nekućanstva, bit će dužan plaćati samo cijenu za kategoriju nekućanstva, obrazlažu iz Herculanee.

- Kada govorimo o nekućanstvima, potrebno je istaknuti da smo posebnu brigu vodili o tome da se veliki gospodarski sustavi i oni koji proizvode veće količine otpada ne poistovjećuju u uvjetima i konačnim cijenama s malim obrtnicima, privatnim iznajmljivačima i manjim sustavima. U tu svrhu novi cjenik za nekućanstva koja mjesečno odlažu do 480 litara otpada predviđa značajne popuste, dok će za korisnike koji mjesečno odlažu više od 480 litara cijena biti značajnije veća, dodao je Fuart.

Uz popuste za nekućanstva, novi cjenik donosi i mogućnost osiguravanja spomenutih popusta za korisnike u kućanstvima. Ove i druge detalje novog cjenika svi korisnici mogu pronaći na www.herculanea.hr, dok se za sva potencijalna pitanja mogu javiti na info@herculanea.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater