JOŠ OD 2. SVJETSKOG RATA

STARE RAKETE I OSTALA ARTILJERIJA: Na Vallelungi je dosad pronađeno šest tona opasnog ratnog materijala. Toliko ga je da će se dio morati voziti na uništavanje u Slunj!

| Autor: Zvjezdan STRAHINJA
(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Na Vallelungi je do sada otkriveno između pet i šest tona eksplozivnih sredstava zaostalih iz Drugog svjetskog rata. Na sjevernoj strani Pulskog zaljeva od ponedjeljka se odvija završna faza razminiranja, koju vodi Protueksplozijska služba ravnateljstva policije, a koliko će ona trajati, ovisi o tome koliko još granata, bombi i upaljača leži pod zemljom i ruševinama. 

- Pronađene su velike količine inicijalnih sredstava, negdje oko dvije, tri tisuće, zatim oko četiri, pet tisuća različitih topničkih upaljača i oko 500 različitih topničkih projektila od 20, 40 pa sve do 195 milimetara. Sveukupno je to pet, šest tona materijala. I da, to je puno više nego što smo očekivali. Ispočetka su bili vidljivi veći projektili, očekivali smo da će biti samo njih, ali se pokazalo da izvan tog prostora ima puno sitnih inicijalnih dijelova, upaljača i drugih projektila, ističe Marijan Nikolaus, voditelj Protueksplozijske službe Uprave policije MUP-a. 

Novinari su jučer opet dobili priliku ući u zonu Valleunga 2, koja je od listopada 2018. zbog pronalaska opasnog materijala zatvorena za javnost. No, u odnosu na veljaču zatekli smo sasvim drugačiji teren - raščišćen i raskopan. Na mjestu ruševine skladišta municije, koje je stradalo u bombardiranju saveznika 1945. i pod čijom se urušenom armirano-betonskom konstrukcijom sakrivao opasni ratni materijal, sada se nalazi rupa koju i dalje raskopava specijalni bager. Sve se strpljivo pregledava, stručnjaci rukama izvlače upaljače i granate, one teže iznose u dvoje posebnim hvataljkama i polažu ih u korpu bagera, koji ih vozi na sigurno.

- Ne možemo procijeniti završetak akcije. Radi se o velikoj količini materijala koji se mora pregledati u nekoliko faza i prevoziti na drugu lokaciju. Sve ovisi o tome koliko ćemo još eksplozivnih sredstava pronaći, kaže Nikolaus.   

U kašete se odlažu zarđali i osjetljivi upaljači, na drugu hrpu pažljivo se slažu topovske granate Wehrmachta. Neke od njih toliko su dobro sačuvane da se i nakon gotovo 80 godina na njima vide oznake, čak i mali teutonski križ ukucan u metal. 

Kako smo pisali prije pola godine izvještavajući o početnoj fazi razminiranja, najveća otkrivena granata imala je promjer 203 milimetara. Na ovoj je lokaciji ipak najviše pronađeno tzv. panzergranata od 155 milimetara, teških 30-ak kilograma. Uz topovsko naoružanje, puno je i "breda", talijanskih ručnih bombi. 

- Eksplozivna sredstva koja su sigurna za transport voze se na uništavanje na poligon na Marleri, a s obzirom na količine vozit ćemo i na vojni poligon u Slunju. Ovdje se uništava samo sitniji materijal za koji procijenimo da se ne može transportirati. To su uglavnom osjetljivi upaljači za koje je teško znati u kakvom su stanju, kroz kakva su fizička i mehanička djelovanja prošli, kaže Nikolaus. To se radi tako da se upaljači ukopaju u duboku rupu ispunjenu pijeskom, pijeskom se i prekriju te detoniraju iz sigurne udaljenosti. Da pri tako kontroliranoj detonaciji ne stvaraju veliku buku, uvjerili smo se i sami. 

Razminiranje ovog dijela bivše vojne zone, koja je od 2018. pod upravom Lučke uprave Pula, počelo je u veljači površinskim pregledom terena, raščišćavanjem šume i niskog raslinja, u čemu je sudjelovala i tvrtka Viktor, a u lipnju je vojska napravila pristupni put do lokacije na kojoj je zatečena najveća koncentracija eksplozivnih sredstava. Sada slijedi najosjetljiviji dio posla - čišćenje lokacije od eksplozivnog materijala. U akciji je angažirano 20-ak djelatnika Protueksplozijske službe policije iz različitih krajeva Hrvatske, a koordinator akcije je ravnateljstvo Civilne zaštite. Policajci PU istarske angažirani su za osiguranje lokacije, Hrvatska vojska i tvrtka Dok-Ing razminiranje pružaju potporu u mehanizaciji, prijevozu i uklanjanju eksplozivnih sredstava. Pa i sanitetu, zlu ne trebao. 

A u to koliko je naporan posao na Vallelungi mogli su se uvjeriti i novinari, koji su iz predostrožnosti navukli teške pirotehničke pancirke i šljemove s vizirom. Samo kretanje terenom ta oprema čini napornim, a da o obavljanju zadataka niti ne govorimo. Sunce je jako, znoj se cijedi pod teškom zaštitom, a stručnjaci za eksploziv pritom ulažu i teški fizički napor dok prenose najveće topovske projektile. 

- Nismo imali niti jednu ozljedu, osim žuljeva od mačeta, kaže Nikolaus i objašnjava da djelatnici nastavljaju s pregledom terena u potrazi za razbacanim opasnim materijalom, a koji do sada nije pretražen. No, kretanje obraslim dijelom bivše vojne zone nije moguće bez mačete. Detektori metala su neupotrebljivi, prvenstveno zbog puno metalnog otpada kao što su armature uništenih skladišta, gelera i sličnog. 

- Nakon što se sve ovo riješi, ide se u realizaciju projekta gradnje putničkog terminala za pomorski promet koji će primati i najveće brodove do 400 metara, ishodovanje lokacijske dozvole i razgovore sa strateškim partnerima. Vrijednost projekta je 150 milijuna eura, ideja nije nova, moj prethodnik je projekt pokrenuo prije desetak godina i polako razvijao. Studija izvodljivosti i analiza troškova i koristi iz 2015. pokazali su da je projekt isplativ, a 2018. stavljen je na listu strateških projekta Republike Hrvatske te je LU Pula dobila na upravljanje ovo područje od 13 hektara. Međutim, kad su počeli radovi na terenu, utvrdilo se da postoje eksplozivna sredstva, ističe ravnatelj Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Pula posljednjih nekoliko mjeseci.

Interes partnera za ovim projektom postoji, kaže. Covid je malo zakomplicirao stvar, no tržište će se oporaviti i nastavit će se projekt od velikog gospodarskog značaja za Pulu i Istru. Brnos je podsjetio i da je akciju razminiranja pokrenuo gradonačelnik Pule Boris Miletić u dogovoru s ondašnjim ministrom obrane Damirom Krstičevićem. 

- Kad smo otkrili eksplozivna sredstva, LUP je osigurao područje i ograničio pristup. Potpisao je ugovor s tvrtkom Dok-Ing razminiranje za angažiranje specijalnog bagera te preuzeo dio troškova. Troškovi bagera su oko 250 tisuća kuna bez PDV-a, a redarske službe za čuvanja lokacije oko 40 tisuća kuna mjesečno, kaže Brnos. 

Osim što je Vallelunga 2 već gotovo dvije godine zatvorena za šetače i rekreativce, ovih je dana, dok traje najosjetljiviji posao, ograničena i plovidba ovim dijelom zaljeva. 

- Hvala građanima na razumijevanju i strpljenju, apeliram da se i dalje drže podalje, a kad akcija bude gotovo i prostor siguran, moći će opet slobodno šetati, poručuje načelnik sektora policije Mladen Blašković. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini