OPRTALJ

RURALNI TURIZAM KAO ZAMAŠNJAK RAZVOJA: Tartufi, kesteni, maslinovo ulje, vino aduti lokalne eno gastronomije


Prepoznatljiva je kao stanište skupocjenog bijelog tartufa, kao područje u čijim šumama raste domaći šumski kesten, poznata po proizvodnji kvalitetnog vina i maslinovog ulja, po mjesnim crkvicama oslikanim vrijednim freskama, tradicionalnim manifestacijama i razvoju ruralnog turizma. Turističku ponudu upotpunjavaju vile sa bazenima sa 4 i 5 zvjezdica, agroturizmi, konobe i restorani, a u pripremi je i dokumentacija za jedan novi hotel. Pa ipak oprtaljska općina suočava se s padom turističkih brojki. Lani je zabilježila 13.063 dolazaka i 54.247 noćenja što je manje nego 2017. godine kada je ostvareno 16.879 dolazaka i 61.374 noćenja.

Sve je veći broj iznajmljivača

Danas je na području oprtaljske općine registrirano 48 smještajnih objekata sa 283 kreveta te jedan hotel, onaj u Istarskim toplicama s 418 kreveta. Govoreći o trendovima, Martina Bertović iz oprtaljske Turističke zajednice kaže da je od kraja prošle godine do danas primjetno da sve veći broj iznajmljivača zbog razno raznih nameta mijenja razdoblje pružanja usluge od cjelogodišnjeg na sezonski.

Načelnik Aleksander Krt, ujedno predsjednik TZ-a, mišljenja je da ne treba puno robovati nekakvim statističkim podacima pada broja posjeta ili noćenja. - Moglo bi se reći da je to bio odraz moguće i nešto lošijih vremenskih prilika u sezoni, kao i nekih specifičnih događaja zbog kojih se možda manje putovalo čemu u prilog govori podatak da su više podbacili strani nego domaći gosti. Treba naglasiti da se oprtaljsko područje konstantno u turističkom smislu razvija. Primjetan je interes za ulaganje u uređivanje postojećih ili izgradnju novih smještajnih objekata. Ishođena je prethodna dokumentacija za novi hotel u Sv. Silvestru koji će turističke kapacitete podebljati za 125 kreveta, ističe Krt.

Razvoj općine Oprtalj, naglašava Krt, temelji se na izvornim vrijednostima poput poljoprivrede i na nastojanju da se dio poljoprivrednih proizvoda plasira upravo na području na kojem je i proizveden, kroz razvijanje turističke ponude, ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta kao i sajamskih manifestacija kojima se unutrašnja Istra može doživjeti u njenom izvornom obliku.

Manifestacije koje doprinose većoj posjeti koncentrirane su u jesenjim mjesecima. Dani Zigante tartufa, opravdani su vlasnik titule jesenjeg maratonca i najdužeg sajma tartufa u svijetu jer u malom mjestu Livade - centru svijeta tartufa, traju ravnih deset vikenda. Kestenijada se profilirala kao jedina istarska fešta od kostanji, a lani je, u svom desetom izdanju, probila sve rekorde. Cilj jesenje manifestacije promocija je i valorizacija kestena koji se može puno više koristiti ne samo tijekom sezone kestena već i kroz cjelogodišnju gastronomiju. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater